Doliu în România! Tristeţe uriaşă printre artişti. O mare personalitate a plecat dintre noi

Este doliu în lumea artistică şi culturală din România, după ce s-a aflat despre trecerea în nefiinţă a unei mari personalităţi. Anunţul a fost făcut chiar de către Ministerul Culturii.

Ministerul Culturii a transmis, vineri, un mesaj trist pentru lumea culturală din România. Marius Tabacu, directorul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca în ultimii 13 ani, a încetat din viaţă.

Pe lângă faptul că a condus una dintre cele mai prestigioase instituţii muzice din România, Marius Tabacu a fost cunoscut şi pentru activitatea sa de traducător. Anul acesta, el a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea ”Trilogiei Transilvane” de Miklós Bánffy.

„Regretăm profund plecarea prematură dintre noi a directorului filarmonicii clujene și traducătorului Marius Tabacu.

Personalitate marcantă a vieții culturale românești, acesta a condus în ultimii 13 ani una dintre cele mai importante și prestigioase instituții muzicale din țară, Filarmonica Transilvania din Cluj, într-o perioadă în care nu au lipsit provocările pentru a menține instituția clujeană în elita așezămintelor culturale românești.

Prin activitatea sa de traducător a ridicat punți între culturi, fiind răsplătit anul acesta cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea ”Trilogiei Transilvane” de Miklós Bánffy.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul publicat pe pagina de socializare a Ministerului Culturii.

A murit şi unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai lui Nicolae Ceauşescu

Tot vineri, s-a aflat despre trecerea în nefiinţă a lui Șerban Alexandru Manu, unul dintre cei mai cunoscuţi luptători anticomunişti pe care i-a avut vreodată România.

De profesie inginer, Șerban Alexandru Manu a fost fiul celebrului savant George Manu, care ar fi trebuit să devină membru al Academiei Române post-mortem, dar şi strănepotul generalului Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, prim-ministru și primar al Capitalei, al cărui nume a fost dat unei străzi din Bucureşti.

Născut la data de 5 decembrie 1937, în București, Șerban Alexandru Manu a fost absolvent al Facultății de Inginerie din Petroșani. Din cauza numeroaselor persecuţii venite din partea regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu, decide să plece din România. S-a dus în Franța, unde a stat peste 30 de ani cu soția și fiica lui.

„Odată cu aparenta cădere a regimului comunist, se întoarce în România, contribuie la apariția lucrării „În spatele Cortinei de Fier”, profeție geopolitică scrisă de tatăl său şi se dedică în totalitate familiei, formării si educării nepoților în același spirit de a face tot ce știu mai bine pentru țara lor”, scrie evenimentulistoric.ro.