Doliu în România. Un mare nume s-a stins din viață. Este vorba despre criticul literar Ioan Derșidan. Acesta a murit la vârsta de 73 de ani, lăsând în urmă o lume academică îndurerată. În ceea ce privește cauza morții, până acum nu au fost făcute declarații în acest sens.
Pe 5 august, criticul literar urma să împlinească 74 de ani, însă din păcate, nu a mai apucat acest moment. Menționăm faptul că Ioan Derșidan a adus o contribuție impresionantă mediului academic.
Acesta era doctor în filologie și a ieșit în evidență în primă fază după ce a avut o teză despre opera lui Mateiu I. Caragiale la Universitatea Babeş-Bolyai, din 1996. Lucrarea a fost atunci coordonată de academicianul Mircea Zaciu.
Doliu în România. Criticul literar Ioan Derşidan s-a stins din viață
Totodată, criticul Ioan Derşidan a fost și decan al Facultății de Litere, iar de-a lungul carierei sale a scris mai multe volume și a colaborat cu nume cunoscute de literatura românească.Printre aceștia se numără și Mircea Zaciu.
În ceea ce privește operele sale, în ultimii 30 de ani, Derșidan a scris următoarele volume: Primatul texului, 1992; Tranziţii literare, 1995; Limba şi literatura română în şcoală, 1997; Mateiu I. Caragiale – carnavalescul şi liturgicul operei, 1997; Metodica predării limbii şi literaturii române, 1999; Jurnal de casă, 1999; Clasicii junimişti şi învăţămîntul, 2000; Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu, 2000; Monologul dramatic eminescian, 2001; Iconi şi literatură, 2002; Nordul caragialian – periplul versiunilor, 2003; Viziera cavalerului, 2008; Catilinari şi temperatori. Eminescu şi Caragiale, 2010; Cimitirul din Nord-Vest, 2015, roman; Cuarţ fumuriu, 2017.
Operele care l-au făcut remarcat pe Ioan Derşidan
În același timp, tot el a fost cel care avut grijă și de edițiile unor scriitori de seamă din România precum: Horia Petra-Petrescu, I.L. Caragiale. Viaţa şi opera. Leben und Werke, Ediţie de Ioan Derşidan şi Rudolf Windisch, Prefaţă de Ioan Derşidan, postfaţă de Klaus Bochmann, Cluj-Napoca, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2004 şi Alborada (poezii gotice), a scriitorului iconar E. Ar. Zaharia, Editura Modus, Reşiţa, 1998, în colaborare, cu o prefaţă de academician Mircea Zaciu.
Menționăm faptul că aceasta a ocupat i funcția de profesor la Facultatea de Litere din Oradea din 1992. De asemenea, în întreaga sa activitate, Ioan Derșidan, doctor în filologie a realizat mai multe articole, dar și studii de istorie și critică literară la „Transilvania”, „Convorbiri literare”, „Transylvanian Review”, „Familia”, „Poesis”„ Vatra”, „Nord literar”, „Banat”, „Orizont”.