Muzeul Naţional al Ţăranului Român și Uniunea Artiştilor Plastici din România au transmis, miercuri seară, că un pictor consacrat s-a stins din viață la onorabila vârstă de 84 de ani.
Pictorul Henry Mavrodin a decedat
Este doliu în România! Pictorul Henry Mavrodin a murit la onorabila vârstă de 84 de ani.
„Maestrul Henry Mavrodin a plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a fost mesajul public transmis de Uniunea Artiştilor Plastici, miercuri seară, pe Facebook.
O mare pierdere pentru arta românească
Directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, deplânge moartea lui Henry Mavrodin, „unul dintre cei mai cultivaţi artişti români”. Acesta a scris un mesaj emoționant pe rețelele sociale despre decesul marelui pictor român.
Potrivit spuselor sale, deși era, uneori, cinic, Henry Mavrodin „a fost un demn urmaş al lui Corneliu Baba.”
„Ştiu că nu era simpatizat de toată lumea (Cine e?)… Era, uneori, cinic, alteori, afişa un soi de aroganţă, iar cineva mi-a spus că ar fi fost arghirofil… Nu ştiu.
Cert este că eu l-am cunoscut drept unul dintre cei mai cultivaţi artişti români. Avea spirit, citise biblioteci întregi şi văzuse marile muzee ale lumii, cu ochii şi cu mintea, era acasă la el în orice cultură, era un maestru în adevăratul sens al cuvântului şi a fost un demn urmaş al lui Corneliu Baba.
Mare pierdere pentru arta românească! Dumnezeu să îl odihnească pe Henry Mavrodin!”, a scris, miercuri, Virgil Ștefan Niţulescu.
Cine a fost Henry Mavrodin?
Henry Mavrodin s-a născut pe 31 iulie 1937 în Bucureşti. Acesta a urmat Şcoala Medie de Arte Plastice între 1953 și 1957 și Institutul de Arte Nicolae Grigorescu din Bucureşti între 1957 și 1963.
A fost profesor de desen şi pictură la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti între 1991 și 2001, decanul Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei Universitatea Naţională de Arte Bucureşti între 1996 și 2001 și profesor universitar la Universitatea Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti între 2001 și 2006.
De asemenea, a predat cursuri la Facultatea de Filologie, Universitatea din Bucureşti și la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Capitală.
De-a lungul carierei sale, a avut expoziţii personale în România, Ungaria, Italia, Franţa și Suedia. Acesta are câteva lucrări personale în Muzeul de Artă Contemporană (Moderna Museet din Stockholm) din Suedia.
În 2019, acesta a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, decernat de preşedintele României.