Este vorba despre excepționalul profesor de chimie Gheorghe Cuzincu. Acesta era celebru pentru caracterul lui intransigent și intelectul remarcabil, conform evz.ro
Când vorbim despre intransigența profesorului Gheorghe Cuzincu, este definitoriu un episod din timpului regimului comunist. Profesorul de chimie a fost reținut şi interogat de Securitate deoarece n-ar fi vrut să ţină cont de neputinţa unui elev care era fiul unui greu din Partidul Comunist Român.
A fost săltat și condus la sediul Poliției
Gheorghe Cuzincu a fost reținut timp de 24 de ore şi interogat pentru ca fiul membrului PCR era în pericol să rămână corigent.
Într-o dimineața, cadrul didactic a fost săltat și condus la sediul Poliției deoarece ar fi spus bancuri cu Nicolae Ceauşescu, preşedintele RSR şi liderul PCR. Totul a fost orchestrat în cel mai mic detaliu. Deoarece Gheorghe Cuzincu era „absent” de la curs, un alt profesor s-a prezentat la oră şi l-a ascultat pe elevul respectiv. Așa cum era de așteptat, respectivul a primit nota 10, care l-a salvat de la corigență.
Despre acest incident s-a vorbit mult în oraş, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectați dascăli.
Utiliza un sistem celebru de notare
De asemenea, Gheorghe Cuzincu era vestit atât în zonă, cât şi în ţară pentru sistemul de notare pe care îl adoptase şi care reprezenta încă o dovadă a corectitudinii sale deja dovedite. Regretatul profesor punea note cu trei zecimale, astfel că în lucrările şi tezele corectate de acesta apăreau note precum 6,123 sau 5,178, conform sursei menționate.
Trebuie menționat că nici până în momentul de față nu a fost descifrat algoritmul unic de notare. Totuși, un detaliu cunoscut este că pe marginea foii erau trecute tot felul de note și la final se calcula media.
Cine învăța chimie de la el, învăța la nivel de olimpiadă
Cine a fost elevul său a învăţat chimie la un nivel de olimpiadă, iar cine nu făcea faţă rigorilor nu avea decât să meargă la alt liceu sau la altă clasă.
Remarcabilă a fost participarea la Olimpiada Internaţională de Chimie din Bulgaria, a elevei sale, Camelia Ignat. Trebuie menționat că au fost două performanţe de largă notorietate, care au făcut cunoscut liceul în ţară şi peste hotare, dovedind valoarea reală a profesorului Cuzincu Gheorghe şi l-au aşezat în galeria dascălilor celebri care au onorat prestigiul Liceului Mihail Kogălniceanu.
De asemenea, numeroşi absolvenţi ai Liceului din diferite promoţii care au studiat chimia cu domnul profesor au obţinut rezultate remarcabile la admiterea în diferite facultăţi.
Exigență în evaluarea cunoștințelor copiilor
O solidă pregătire de specialitate, pasiunea pentru chimie, virtuţile pe care le-a probat exemplar la lecţii şi la experienţele de laborator au dat consistenţă personalităţiii sale profesionale, impunându-l printre dascălii prestigioși din liceu.
Afişând constant o ţinută sobră, limbaj adecvat disciplinei, dovedind calm, echilibru şi dialogul bazat pe argumente ştiinţifice au făcut ca profesorul Gheorghe Cuzincu să atragă un număr mare de elevi spre studiul chimiei, în pofida faptului că obiectul nu este uşor accesibil acestora.
Soţia a fost medic, iar fiul economist
„Căsătorit cu Magdalena Cuzincu, medic, are un fiu economist, fost elev al liceului. Numele său este şi va fi rostit cu sincer respect şi recunoştinţă de generaţiile de elevi şi de colegi”, este scris în monografia liceului.