Oligarhii ruși se sinucid pe bandă rulantă: șase decese doar în acest an. Un vicepreședinte Gazprom, care a fugit din Rusia și s-a alăturat Ucrainei, a declarat că nu crede în aceste sinucideri.

De asemenea, activistul politic Bill Browder a declarat că „ar trebui să presupunem tot ce e mai rău” în cazul valului de decese inexplicabile înregistrate în ultima vreme în rândul oligarhilor ruși, scrie Newsweek.

Când la mijloc se află mulți bani, ar trebui să presupunem ce e mai rău

„De fiecare dată când vezi că un rus bogat a murit în circumstanțe suspecte, ar trebui să te gândești la ce e mai rău și apoi să excluzi o sinucidere”, spune Browder.

„Din experiența mea, de cele mai multe ori, dacă o persoană bogată moare în circumstanțe suspecte, explicația este una sinistră, și cu atât mai mult când vine vorba de ruși”, spune Browder, care a fost cândva cel mai mare investitor străin din Rusia.

„Au existat suficiente dovezi ale asasinatelor orchestrate de Kremlin sau de rivalii lor din Rusia pentru a putea spune că acestea au fost crime și nu sinucideri”, a spus el pentru Newsweek. „De fiecare dată când la mijloc se află mulți bani, ar trebui să presupunem ce este mai rău.”

Deși Browder nu cunoaște circumstanțele exacte în care au murit oligarhii ruși, presupune că ar fi putut fi victimele cuiva care „dorea mai mulți bani de la acești oameni și care, probabil, refuzau să îi dea”.

Sancțiunile nu au vizat toți oligarhii ruși

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, țările occidentale au impus sancțiuni pentru a izola Rusia de piețele globale. Pe lângă eliminarea Rusiei din sistemul bancar SWIFT, înghețarea accesului la rezervele băncii centrale ale Rusiei și țintirea instituțiilor financiare și a marilor întreprinderi de stat, au existat și sancțiuni impuse oligarhilor ruși aflați în diferite colțuri ale lumii.

Iar Browder spune că măsurile americane și internaționale împotriva lor trebuie să meargă mai departe. El subliniază că există doar 32 de oligarhi sancționați fie de SUA, fie de UE, dar „majoritatea nu se află pe listele de sancțiuni”.

Lista morților suspecte

Revista Fortune a realizat o listă cu oligrahii ruși care au murit în acest an, în condiții mai mult sau mai puțin suspecte. Pentru unii experți, mai mult decât suspecte.

Pe 18 aprilie, Vladislav Avayev și soția și fiica sa au fost găsiți morți în apartamentul lor din Moscova, potrivit TASS. Avayev a fost găsit în apartamentul său, ținând un pistol, care probabil a fost folosit pentru a-și ucide soția și fiica de 13 ani. El era fostul vicepreședinte al Gazprombank, a treia bancă din Rusia, care deservește Gazprom.

La 20 aprilie, Serghei Protosenia, fost director la Novatek – cel mai mare producător independent de gaze naturale din Rusia – a fost găsit spânzurat în fața vilei pe care el și familia sa o închiriau în spania. Soția și fiica lui au fost găsite înjunghiate în paturile lor, potrivit postului spaniol Telecinco.

Luna trecută, miliardarul rus Vasili Melnikov a fost găsit mort în apartamentul său din orașul rus Nijni Novgorod, alături de soția și cei doi fii ai săi. Cei trei au murit din cauza rănilor de cuțit. Poliția a stabilit că Melnikov și-a ucis soția și fiii înainte de a se sinucide.

La sfârșitul lunii februarie, la doar câteva zile după ce Rusia a invadat oficial Ucraina, Mikhail Watford a fost găsit spânzurat în garajul casei sale din Surrey, Marea Britanie. Moartea sa este investigată de poliția din Surrey, care a declarat că „nu se considera, la momentul respectiv, că ar exista circumstanțe suspecte”.

Cu doar trei zile înainte de moartea lui Watford, fostul director al Gazprom, Alexander Tiuliakov a fost găsit spânzurat în garajul blocului său de lângă Sankt Petersburg. Divizia de securitate a Gazprom investighează sinuciderea.