A murit Jimmy Carter, cel de-al 39-lea preşedinte american. Împlinise 100 de ani pe 1 octombrie

Fostul preşedinte american Jimmy Carter a murit, la doar câteva luni după ce, pe 1 octombrie, și-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare.

Fiul său, James E. Carter III, cunoscut sub numele de Chip, a confirmat decesul, dar nu a furnizat o cauză imediată, relatează The Washington Post.

Fostul președinte a murit la domiciliul său din Plains, statul Georgia, relatează The Associated Press.

Oficiali apropiați de Carter au declarat anterior reporterilor că fostul președinte va intra în ospiciu în februarie 2023. Pe fondul călătoriilor sale frecvente la spital, Jimmy Carter a decis în cele din urmă să „își petreacă timpul rămas acasă cu familia sa”, alegând să primească îngrijire la domiciliu în loc de îngrijire medicală suplimentară.

Într-o conversație cu Southern Living, publicată după 16 luni de îngrijire paliativă a lui Carter, nepotul său, Jason, a declarat că acesta nu era treaz în fiecare zi, dar era evident că aprecia faptul că își putea petrece ultimele zile acasă.

„Experimentează lumea cât de bine poate în timp ce continuă acest proces”, a declarat Jason reporterilor la acea vreme.

Cel mai recent declin al sănătății lui Carter a venit după lupta sa cu melanomul metastatic, cea mai mortală formă de cancer de piele. După o luptă grea de luni de zile în 2015, Carter a fost declarat fără cancer patru luni mai târziu.

A fost ofițer de marină timp de șapte ani

După ce a servit ca ofițer de marină timp de șapte ani, Carter s-a întors în statul său natal în 1962, unde și-a început cariera politică. Opt ani mai târziu, a fost ales guvernator al statului Georgia, câștigând simpatia prin promovarea ecologiei, a eficienței în administrație și a eliminării barierelor rasiale.

Apoi, în decembrie 1974, Carter și-a anunțat candidatura la președinție și a făcut o campanie intensă împotriva predecesorului său, Gerald R. Ford.

Carter, care a câștigat în cele din urmă alegerile și a fost cel de-al 39-lea președinte al SUA, a fost martorul și chiar a contribuit la o serie incredibilă de schimbări sociale și politice de-a lungul vieții sale – nu doar în timpul mandatului.

Președinția sa este amintită ca o perioadă onestă și lipsită de fast în lunga sa carieră politică. Împreună cu Ford, Carter a fost creditat de atunci cu restabilirea viziunii publicului asupra guvernului, după Watergate și punerea sub acuzare a lui Richard Nixon.

În timp ce era în funcție, Carter s-a confruntat cu propria serie de evenimente tulburătoare: inflație, o criză energetică, un război în Afganistan și ostatici în Iran. Răspunsul său la problemele copleșitoare a fost în mare parte nepopular la acea vreme, dar a ajuns să fie respectat de mulți în anii care au urmat.

În octombrie 1978, Carter și-a prezentat „Programul antiinflație” într-un anunț de serviciu public, exemplar pentru stilul de comunicare sincer al fostului președinte.

„Există două răspunsuri simpliste și familiare care sunt uneori propuse – simple, familiare și prea extreme”, a explicat el despre program, care încerca să ofere o soluție pentru o economie scăpată de sub control care făcea ravagii în națiune.

Celebrul său discurs din 1979

În luna iulie 1979, Carter a rostit ceea ce va rămâne în istorie drept cel mai faimos discurs al său, discursul intitulat „Criza de încredere”.

La câteva ore după Ziua Independenței din acel an și la trei ani după ce și-a acceptat nominalizarea la președinție, Carter a vorbit din nou despre recesiune, de data aceasta pentru a încerca să restabilească credința și încrederea americanilor.

„Pur și simplu trebuie să avem încredere unii în alții, încredere în capacitatea noastră de a ne guverna și încredere în viitorul acestei națiuni.

Restabilirea acestei credințe și a acestei încrederi în America este acum cea mai importantă sarcină cu care ne confruntăm. Este o adevărată provocare pentru această generație de americani”, a predicat Jimmy Carter.

El a concluzionat cu aceste vorbe rămase în istorie: „Să ne angajăm împreună la o renaștere a spiritului american. Lucrând împreună, cu credința noastră comună, nu putem eșua”.

Discursurile sale și personalitatea sa „degajată” nu au fost însă suficiente pentru a-l salva de la înfrângerea în fața candidatului republican Ronald Reagan în 1980.

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002

După ce a părăsit președinția, Jimmy Carter a înființat Centrul Carter pentru promovarea și extinderea drepturilor omului. În 2002 a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa în acest domeniu.

A călătorit mult pentru a conduce negocieri de pace, a monitoriza alegerile și a promova eradicarea bolilor infecțioase. Carter a fost o figură cheie în organizația non-profit de locuințe Habitat for Humanity.

De asemenea, a scris numeroase cărți, de la memorii politice la poezii, continuând în același timp să comenteze afaceri globale, inclusiv două cărți despre conflictul israeliano-palestinian.

Sondajele realizate în rândul istoricilor și politologilor îl clasifică în general pe Carter drept un președinte sub medie, deși cercetătorii și publicul au o părere mai favorabilă despre post-prezidențiatul său, care a fost cel mai lung din istoria Statelor Unite.