Doliu în lumea teatrului românesc
Teatrul românesc este în doliu după plecarea marelui Zeno Fodor, unul dintre cei mai importanţi critici şi istorici din domeniu, care s-a stins din viaţă la vârsta de 90 de ani.
Anunţul a fost făcut luni de către Teatrul Naţional Târgu Mureş. Personalitate marcantă, Zeno Fodor a tradus peste 50 de piese şi a publicat aproximativ 2.000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice.
O moștenire culturală remarcabilă
Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş a transmis, într-un comunicat, regretul profund pentru pierderea lui Zeno Fodor, considerat un prieten apropiat al instituției și o personalitate marcantă a teatrului românesc.
Criticul și teatrologul, care a plecat dintre noi pe 8 decembrie, a lăsat în urmă o moștenire culturală impresionantă. Membru fondator al UNITER, precum și al altor organizații de prestigiu, cum ar fi Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Fodor a publicat aproximativ 2.000 de cronici, studii teatrale și cinematografice, interviuri și alte materiale culturale în diverse publicații locale și naționale.
De asemenea, timp de 15 ani, a colaborat cu Radio Târgu Mureș, unde a prezentat săptămânal emisiuni precum cronica cinematografică și rubrica Cronica spectatorului, oferind informații și comentarii despre evenimentele culturale din Târgu Mureș.
„Am aflat cu regret că un prieten apropiat al Teatrului Naţional Târgu Mureş şi, totodată, un nume marcant al teatrului românesc, a plecat dintre noi duminică, 8 decembrie: criticul şi teatrologul Zeno Fodor ne-a părăsit, dar ne-a lăsat o moştenire impresionantă.
Membru fondator al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Zeno Fodor a publicat aproximativ 2000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, interviuri şi alte materiale cu caracter cultural în numeroase publicaţii locale şi naţionale.
A colaborat timp de 15 ani cu Radio Târgu Mureş, unde a prezentat săptămânal cronică cinematografică şi rubrica ‘Cronica spectatorului’, cu informaţii şi comentarii despre evenimentele culturale ale săptămânii următoare la Târgu Mureş”, a transmis Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş, într-un comunicat.
Zeno Fodor a contribuit la teatrul românesc prin traducerea a aproximativ 50 de piese și prin publicarea unor volume remarcabile, precum Teatrul românesc la Târgu-Mureş. 1962-2002, 50 de ani în 50 de secvenţe, Scrieri teatrale și Dan Alecsandrescu – un împătimit de teatru.
Distincții și contribuții în domeniul teatrului
În anul 2004, Preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, iar în 2013, Senatul UNITER l-a onorat cu Premiul pentru întreaga activitate în domeniul criticii şi istoriei teatrului.
„Nu în ultimul rând, domnia sa a fost Director general al Teatrului Naţional Târgu Mureş în perioada 1997-2000 şi Consultant artistic în perioada 2000-2001. Compania ‘Liviu Rebreanu’ a fost onorată să organizeze în luna mai a acestui an un eveniment omagial Zeno Fodor cu prilejul împlinirii vârstei de 90 ani.
Transmitem condoleanţe tuturor rudelor şi apropiaţilor domnului Zeno Fodor şi ne exprimăm recunoştinţa pentru şansa de a fi beneficiat de prietenia, atenţia şi îndrumarea Dumnealui. Odihnească-se în pace!”, a completat Teatrul Naţional Târgu Mureş.