Igor Kirillov, omul cunoscut ca fiind chipul şi vocea URSS, a murit în Rusia la vârsta de 89 de ani, relatează BBC. Kirillov a fost principalul prezentator de ştiri şi crainic al televiziunii sovietice.

La începutul carierei sale, Kirillov, absolvent al Şcolii de Teatru Schepkinsky, a început să lucreze ca asistent de regie, dar după numai două luni şi jumătate, conducea deja prima sa emisiune ca prezentator.

Puţin mai târziu, Kirillov a devenit cel care a anunţat lansarea primului satelit terestru artificial din istorie. În plus, în aprilie 1961, Kirillov a anunţat primul zbor al lui Iuri Gagarin.

Cu o voce calmă, care a devenit emblematică, el a informat telespectatorii despre toate evenimentele sovietice majore: de la paradele din Piaţa Roşie din Moscova la congresele comuniste. Atunci când liderii sovietici mureau, tot Igor Kirillov era cel care relata funeraliile.

Chipul lui Igor Kirillov a început să dispară la sfârşitul anilor 1980

Însă, la sfârşitul anilor 1980, domeniul ştirilor televizate a suferit o schimbare: prezentatorii profesionişti au fost, treptat, înlocuiţi de jurnalişti. La fel s-a întâmplat şi în Uniunea Sovietică, iar chipul lui Igor Kirillov a început să dispară de pe ecranele televizoarelor.

Kirilov credea că ceea ce se întâmpla în radiodifuziune era o calamitate. Noii prezentatori, spunea el, se grăbeau prea mult, adăugând: „Ruşilor nu le plac oamenii care vorbesc repede”.

 

Cum au profitat Statele Unite de prăbușirea URSS?

Odată cu prăbușirea URSS, noile state independente au moștenit stocuri enorme de arme pe care Armata Roșie le-a lăsat în urmă. Unul dintre cele mai interesante cazuri a implicat forțele aeriene ale fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.

Independenta Republica Moldova a moștenit 34 de aparate MiG-29 Fulcrums, opt elicoptere Mi-8 Hip și o mână de avioane de transport, o forță considerabilă pentru un stat atât de mic. Regimul de la Chișinău nu-și putea permite să întrețină flota, țara aflând-se într-o recesiune profundă.

Americanii se temeau că Moldova va vinde MiG-urile Iranului, republica islamică dorind să-și consolideze flota de Fulcrums. Washingtonul a vrut și să evite transmiterea tehnologiei Iranului, având în vedere că flota Republicii Moldova cuprindea și 14 variante MiG-29C configurate pentru livrarea armelor nucleare.

Așa că, în 1997, Statele Unite au recurs la cel mai puternic instrument pentru a pune mâna pe aparatele MiG-29: dolarii. Washingtonul a cumpărat 21 dintre cele 34 de MiG-uri, inclusiv 14 modele C, un model B și șase modele A, și le-a transportat către Dayton, Ohio.