După cum arată site-ul Health, oamenii sunt diagnosticați abia după ce cancerul a progresat deja foarte mult. Și asta pentru că există puține opțiuni eficiente de screening și de tratament.
Din câte se pare, factorul genetic joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de pancreas. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate pentru că boala evoluează asimptomatic, fiind dificil de identificat din timp.
„Cancerul apare într-un organ care se află lângă o cantitate mare de sânge, așa că părăsește frecvent pancreasul”, spune medicul Adam Templeton, șeful Centrului de Sănătate Digestivă de la Universitatea din Washington.
Cancerul pancreatic se răspândește rapid și e greu de depistat
Pancreasul este un organ mic, care se află în abdomen, în apropierea stomacului, vezicii biliare, ficatului și intestinului subțire și este responsabil pentru digestie și producerea de hormoni.
Există două tipuri diferite de celule ale pancreasului care se ocupă fie de digestie, fie de controlul zahărului din sânge – celule exocrine și celule endocrine. Ambele tipuri de celule pot duce la cancer, deși tumorile din celulele exocrine, sau cele care ajută la digestie, tind să fie mai agresive și mai mortale, a declarat Timothy Frankel, profesor asociat de chirurgie la Universitatea din Michigan.
A treia cauză de deces din Statele Unite
„Unul dintre lucrurile extrem de interesante privind cancerul de pancreas este că nu este un cancer foarte comun, dar este a treia cauză de deces din Statele Unite”, spune Felice Schnoll-Sussman, director al Centrului pentru sănătatea gastrointestinală de la NewYork-Presbyterian Weill Cornell Medical Center.
„Un număr foarte mic de pacienți cu cancer de pancreas mai sunt în viață la cinci ani după diagnosticare”, adaugă ea.
Potrivit Societății Americane a Cancerului, rata relativă de supraviețuire, pe cinci ani, pentru cancerul pancreatic este de 12%.
În acel moment, intervenția chirurgicală nu se mai poate face
Motivul este că majoritatea oamenilor diagnosticați cu cancer pancreatic nu știu că îl au până când acesta nu a progresat, au explicat experții. Iar atunci este deja foarte greu de tratat. Cancerul pancreatic se răspândește rapid, a spus dr. Frankel, ceea ce explică oarecum de ce este atât de dificil să obții un diagnostic precoce. Chiar și atunci când tumora este mică, poate începe să se răspândească sau să facă metastaze în tot corpul.
„De obicei este descoperit după ce s-a răspândit deja de la tumora originală în altă parte a corpului”, explică dr. Frankel.
„În acel moment, intervenția chirurgicală, care este singura opțiune curativă pentru cancerul de pancreas, nu se mai poate face”, susține el.
Un alt motiv pentru care cancerul pancreatic este detectat târziu este că, de obicei, pacienții nu experimentează sau nu observă simptomele bolii.
„Semnele pot fi foarte, foarte subtile”, a spus dr. Schnoll-Sussman.
„Nu există semne și simptome ale cancerului de pancreas care să indice 100% că este un astfel de cancer”, spune el.