Dumitru Baltă s-a stins din viață
În urmă cu o lună de zile, Dumitru Baltă a fost găsit inconștient în propria locuință de către o prietenă apropiată care s-a îngrijorat că acesta nu-i mai răspundea. Meteorologul a fost transportat de urgență la Spitalul Militar din București.
Acolo medicii au constatat că meteorologul era infectat cu noul coronavirus, informează RTV.
Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Colentina, unde medicii au stabilit că a suferit și un accident vascular cerebral. Meteorologul prezenta pareză pe partea stângă, iar plămânii săi erau afectați de COVID-19, având și alte probleme de sănătate. Dumitru Baltă se pensionase, însă continua să susțină cursuri la Facultatea de Geografie.
Dumitru Baltă şi-a început cariera în anul 1978, iar în anul 1986, a prezentat, la TVR, primul buletin meteo după accidentul nuclear de la Cernobîl.
Despre cariera meteorologului Dumitru Baltă
Acesta și-a amintit în urmă cu ceva timp de cele două luni pe care le-a petrecut la cea mai dificilă staţie meteo din ţară, cea de pe Vârful Ţarcu. Staţia este amplasată la o înalţime de 2200 de metri în Carpaţii Meridionali.
„Stația poate fi îngropată în zăpadă. Acolo se ajunge prin tunel până la stația meteo se fac amenajări speciale cu frânghii ca să ajungi să nu te ia vântul, să te ducă la vale. Sunt condiții destul de grele”, povestește Dumitru Baltă.
Meteorologul a trecut prin situații critice: „La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada!?”.
Dumitru Baltă s-a pensionat în anul 2011. Dar pasiunea pentru meteorologie şi mai ales pentru munte i-au rămas.
„Acolo ești tu cu tine însuți, ești liniștit, poți să și creezi. La stațiile meteo au fost observatori care au devenit poeți, au scris poezii, au scris lucrări de literatură, e un lucru aparte”, spunea Dumitru Baltă.
O altă tragedie a avut loc la mijlocul acestei luni
La mijlocul lunii mai, lumea culturală din Iași a primit o veste devastatoare. Cunoscutul regizorul Constantin Brehnescu, o legendă a teatrului, s-a stins din viață.
„O să trec să vă văd, mi-e dor să mai vorbim despre teatru”, aşa mi-a spus la ultima noastră discuţie telefonică domnul Constantin Brehnescu, artistul a cărui cariera se suprapune pe istoria Teatrului Luceafărul din Iaşi. Începând de azi îl vom pomeni la trecut, căci domnul Titi, cum îi ziceam, s-a stins din viaţă în această după-amiază.
Avea 89 de ani, dar a fost până în ultima clipă unul dintre cei mai tineri oameni pe care i-am cunoscut, mereu activ, plin de idei şi de energie. Discipol al profesorului şi regizorului Manole Al.Focă, s-a angajat la Teatrul de Păpuşi de Stat, strămoşul Luceafărului de azi, în 1951, iar de atunci numele şi creativitatea sa au fost asociate cu al acestui aşezământ pentru copii şi tineret.
O să ne lipsiţi mult, domnule Titi, drum lin în lumina stelară! Condoleanţe familiei!”, a transmis pe o rețea de socializare la acea vreme, Oltița Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iași.