E doliu în televiziunea din România. Jurnalistul Constantin Cumpănă, la încetat din viață la vârsta de 73 de ani. A decedat azi-noapte la spital, unde era internat în urma unui accident vascular cerebral. Moartea sa lasă un gol imens în lumea presei de investigație, o comunitate care va simți cu siguranță lipsa unei voci puternice și dedicate.
Doliu în presa din România
Astăzi, jurnalistul Constantin Cumpănă a trecut la cele veșnice, lăsând un gol imens în lumea presei de investigație din România. Cunoscătorii și apropiații îl știau sub numele de Lică, iar în urmă cu puțin timp sărbătorise împlinirea vârstei de 73 de ani. Din nefericire, acesta se afla internat în spital în urma unui accident vascular cerebral, de pe urma căruia nu și-a mai revenit.
,,Acum, cu vestea decesului său, jurnalismul românesc a pierdut o voce curajoasă și dedicată, iar comunitatea a pierdut un om de o integritate rară. Plecarea sa lasă un gol imens în presa de investigație și în inimile celor care i-au apreciat munca. Moștenirea sa rămâne însă vie prin toate articolele, cărțile și investigațiile pe care le-a lăsat în urmă, continuând să inspire noi generații de jurnaliști.
Constantin Cumpănă va fi amintit nu doar ca un jurnalist dedicat și ca un om cu un profund simț al dreptății, dar și ca un luptător pentru adevăr, care nu a renunțat niciodată la convingerile sale, indiferent de provocări.
Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Constantin Țițineanu, un apropiat de-al său.
Constantin Cumpănă a fost una dintre cele mai respectate și longevive figuri ale jurnalismului constănțean. Și-a început cariera la ziarul „Contrast”, după care a continuat la publicația „Telegraf”, unde a ocupat funcția de șef al secției Eveniment.
O viață dedicată jurnalismului
Constantin Cumpănă a fost un jurnalist remarcabil, cu o carieră deosebită în domeniul mass-media. Licențiat al Facultății de Comunicare și Relații Publice „David Ogilvy” de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a fost și membru fondator al SINAVCO (Sindicatul Navaliștilor din Șantierul Naval Constanța) în 1990.
Și-a început cariera în jurnalism în octombrie 1990, ca redactor la săptămânalul „Contrast” din Constanța. Două ani mai târziu, devine redactor-șef de secție la cotidianul „Telegraf”, iar din iunie 1995, ocupă aceeași funcție la Centrul Informațional „Telegraf – TV Neptun” din Constanța.
În perioada 1990-2008, a fost autor al numeroaselor știri, anchete, reportaje și interviuri, fiind totodată realizator de emisiuni și filme de televiziune.
În 1995, a coautorat filmul „Am muncit ca să te cresc”, care a fost premiat la Gala A.P.T.R. pentru cel mai bun film de anchetă. Tot în același an, a contribuit la realizarea filmului „Și Dumnezeu se odihnește”, selectat pentru Concursul A.P.T.R. 1996. În 1996, a realizat filmul „Oameni pe care numai Iisus îi poate săruta”, dedicat vieții pacienților bolnavi de lepră, care a fost de asemenea premiat la festivaluri de prestigiu.
Cumpănă s-a distins și în publicistica românească, publicând o serie de cărți-document semnificative. Printre acestea se numără „Tragedia navei INDEPENDENȚA”, publicată în 2006, și lucrările „Catastrofa navei UNIREA” (2007) și „Naufragiul navelor PARIS și YOU XIU” (2008), toate având ca temă importante evenimente navale din istoria României. În 2009, a publicat seria de cărți „Terente”, iar în 2011 a lansat volumul „Amintiri despre o flotă pierdută”, ce explorează istoria navelor românești.
Prin activitatea sa neobosită, Constantin Cumpănă a contribuit semnificativ la jurnalismul de investigație și la înțelegerea istoriei maritime românești.