Armata Rusiei a eliminat peste 400 de copii ucraineni
Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat sâmbătă, 19 noiembrie 2022, că cel puţin 437 de copii ucraineni și-au pierdut viața de când a izbucnit războiul.
De altfel, peste 837 de copii ucraineni au fost răniţi, însă acest număr „nu este definitiv” deoarece oficialii ucraineni încă verifică informaţii din zonele de luptă activă, zonele eliberate de sub dominația armatei invadatoare şi teritoriile ocupate de forţele ruse. De exemplu, numai în regiunea estică Doneţk 423 de copii au fost ucişi sau răniţi în urma atacurilor inamice.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat, recent, că cel puţin 16.295 de civili din Ucraina au fost ucişi de pe 24 februarie și până acum, lucru pe care Guvernul de la Kiev şi liderii occidentali au denunţat-o ca fiind un act de agresiune neprovocată, relateză agenția de presă Reuters.
Armata Rusiei continuă să bombardeze zonele rezidențiale din Ucraina
În ciuda acestui fapt, Guvernul de la Moscova neagă că armata Rusiei ar ataca civilii din Ucraina. Cu toate acestea, armata Rusiei continuă bombardamentele asupra zonelor rezidențiale din Ucraina. În localitatea estică Vilniansk, nouă oameni și-au pierdut viața după ce o rachetă rusească a distrus o clădire în care locuiau patru familii. Printre victime se numără și un băiețel de doar 12 ani, relatează Associated Press.
„Dormeam, era în jurul orei 3 dimineața. M-am trezit, bineînțeles… Se pare că au fost trei explozii”, a spus un civil ucrainean.
„Acolo era o casă cu patru familii. Două locuiau la etaj, alte două erau la parter”, a zis alt localnic.
„Atunci când rușii spun în mod repetat că ei nu terorizează și nu distrug infrastructura și clădirile rezidențiale din Ucraina, uitați-vă aici în spate, ca să vedeți cât valorează aceste cuvinte. Până azi-noapte, aici era o clădire rezidențială cu două etaje. Timp de peste 10 ore, salvatorii și poliția au căutat trupurile locuitorilor prin ruine”, a afirmat un bărbat ucrainean.
În Mariupol, civilii continuă să își caute rudele dispărute
În Mariupol, mii de oameni au fost îngropați în morminte fără nume, la marginea orașului. Zilnic, civilii merg la spital ca să li se ia sânge, sperând că probele ADN îi vor ajuta să își găsească rudele dispărute. Chiar și acum, la șase luni de la încheierea asediului asupra Mariupolului, autoritățile de ocupație încă mai descoperă cadavre în ruinele orașului.
„Îl caut pe vărul meu. A dispărut pe 5 aprilie. Îl căutăm pentru că a dispărut, salvatorii au fost la el acasă și nu l-au găsit acolo. Sperăm din tot sufletul că e în viață, dar șansele sunt infime. O să continuăm să-l căutăm”, a mărturisit o femeie ucraineană.
„Găsim pe câte cineva în fiecare zi. Atunci când se întâmplă asta, documentăm totul, avem un protocol de identificare în funcție de criteriile căruia identificăm rudele. După asta, ele vin la noi pentru un certificat de deces. Vin tot mai mulți oameni aici în fiecare zi, găsim victime noi și continuăm să le identificăm”, a declarat, recent, Elnur Guseinov, Șeful Departamentului de examinare medico-legală din Mariupol.