Doliu în Italia! A murit Claudio Graziano

Doliu în Italia! Claudio Graziano, președintele grupului italian Fincantieri, principalul constructor naval al Italiei și fost comandant al Forței ONU în Liban, a murit la vârsta de 70 de ani, conform autorităților italiene.

Totuși, presa sugerează că ar fi fost vorba de o sinucidere, relatează AFP.

În mai 2022, Graziano a fost numit președinte al Fincantieri, principalul constructor naval european. Compania are 21.000 de angajați și generează o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro.

”Azi (luni) plângem pierderea nu doar a unui mare conducător care şi-a consacrat întreaga viaţă Italiei, dar şi a unui manager remarcabil şi unui prieten drag”, a anunţat într-un comunicat directorul general al grupului, Pierroberto Folgiero.

O armă de foc a fost descoperită lângă trupul lui Graziano la domiciliul său din Roma, împreună cu o scrisoare de adio în care menționa pierderea recentă a soției sale, potrivit agenției Ansa.

”Una dintre ultimele sale provocări pe care a fost nevoit să le înfrunte cu curaj a fost faţă de cea mai mare dragoste a sa, soţia sa, Marisa, susţinând-o în timpul bolii, înaintea tristei sale dispariţii, în urmă cu doar un an”, a mai spus Pierroberto Folgiero.

Premierul italian Giorgia Meloni a salutat într-un comunicat „un servitor integru al statului care, de-a lungul întregii sale vieți, a adus onoare Națiunii, Forțelor Armate și instituțiilor.” Președintele Sergio Mattarella a adus omagiu, numindu-l un „om de stat generos și loial”.

Cine a fost Graziano?

Născut în 1953 la Torino (nordul Italiei), Claudio Graziano a intrat în armată și s-a format în rândul vânătorilor alpini, rămânând fidel acestora pe tot parcursul carierei sale militare.

În 1992, a fost desfășurat în Mozambic în cadrul Căștilor Albastre și a devenit atașat militar la Ambasada Italiei la Washington imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001. A servit în Afganistan și, în 2007, a fost numit comandant al Forței Interimare a ONU în Liban (UNIFIL) de către secretarul general al ONU.

Între 2015 și 2018, a fost comandantul Armatei în Italia și, din 2017, a prezidat Comitetul Militar al Uniunii Europene (UE), până la sosirea sa la Fincantieri, la câteva luni după invazia Ucrainei de către Rusia.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, l-a creditat pe Graziano pe platforma X (fostul Twitter) pentru că a „contribuit la formarea unei adevărate politici de securitate și apărare comună”.

„El a fost un consilier prețios în momente critice pentru securitatea UE”, a scris Borrell.

Acțiunile grupului Fincantieri, controlat de statul italian, au scăzut cu 3% la Bursa din Milano după anunțul morții sale, încheind cu un recul de 1,7%, la cinci euro.

După un lung conflict și pe fondul unei rivalități industriale și capitaliste, Franța și Italia au anunțat în 2021 abandonarea proiectului de cumpărare a Șantierelor Atlanticului (fostele STX France) de către Fincantieri, care ar fi permis o consolidare a construirii de nave mari de croazieră, în contextul unei concurențe asiatice.

Roma și Parisul au invocat criza sanitară care a afectat turismul mondial, însă o alianță între Fincantieri și chinezii de la CSCC în vederea construirii unor pacheboturi a avut un impact negativ asupra proiectului.