Doliu la nivel mondial. A murit cunoscutul arhitect Terence Riley: Bogăţia lui intelectuală era uimitoare

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Doliu la nivel mondial în lumea arhitecților, după ce renumitul profesor Terence Riley a murit recent. Clădirile proiectate de el rămân un semn că a fost un adevărat geniu în această arie.

Doliu în arhitectură, după ce cunoscutul arhitect, profesor şi critic de artă american Terence Riley a murit marţi la vârsta de 66 de ani.

A schimbat lumea arhitecturii

Acesta a fost un creator al unei noi paradigme culturale pentru muzee la Miami şi New York. Totuși, cauza decesului său nu a fost deocamdată dezvăluită, potrivit mass-media locale, citate de EFE.

Cine a fost Terence Riley

Născut în 1954 la Woodstock, Illinois, Terence Riley, care a fost curator-şef pentru arhitectură la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) şi director la Muzeul de Artă Perez din Miami (2006-2009), lasă în urmă o importantă moştenire culturală în sudul Floridei.

„În scurta sa viaţă, Terry Riley a schimbat lumea în multe feluri. Bogăţia lui intelectuală era uimitoare, iar curiozitatea sa nemărginită”, a povestit Beth Dunlop, editor la Modern Magazine şi fost critic de arhitectură pentru publicaţia Miami Herald după decesul marelui artist.

Cea mai importantă creație

Ca arhitect, Terence Riley a coordonat construcţia unor clădiri rezidenţiale şi comerciale din Miami, unele fiind realizate pentru antreprenorul şi constructorul Craig Robins, care l-a angajat să ridice o uriaşă operă de artă realizată pe structura unei parcări supraetajate, cunoscută sub numele de Museum Garage.

Printre realizările sale se numără şi selectarea echipei de proiectanţi de la compania elveţiană de arhitectură Herzog & De Meuron pentru construcţia impunătoarei clădiri Perez Art Museum.

Terence Riley a studiat arhitectura la University of Notre Dame din Indiana şi a obţinut apoi o diplomă de masterat la Universitatea Columbia. Timp ce 14 ani, el fost curator-şef pentru arhitectură la MoMA, unde a organizat numeroase expoziţii importante, precum „Frank Lloyd Wright: Arqchitect” (1994) şi „Mies in Berlin” (2001).