„Prin viața și predicile sale a apărat și promovat Ortodoxia și a îndemnat la cinstirea înaintașilor care s-au jertfit pentru credință și patrie.
În semn de apreciere față de această bogată activitate, i-am acordat în anul 2011, Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar în anul 2014 Ordinul Sfinții Martiri Brâncoveni. Astăzi, pentru întreaga sa slujire, îi acordăm post mortem Ordinul Crucea Patriarhală, cea mai importantă distincție a Patriarhiei Române”, a declarat Patriarhul Daniel în mesajul său de condoleanțe.
Acesta a mai adresat familiei părintelui protoiereu, fiilor duhovnicești și tuturor celor care l-au cunoscut „un gînd părintesc de mângâiere” și s-a rugat Domnului Iisus Hristos „să aşeze sufletul său în lumina, pacea şi bucuria Preasfintei Treimi”.
Cel care a citit mesajul Preafericirii Sale a fost directorul Radio Trinitas, părintele consilier patriarhal Teodor Gradinaciuc.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, în prezența familiei și a sutelor de oameni care și-au dorit să își ia rămas bun de la preotul Gheorghe Colțea. Primarii din localitățile învecinate au venit și cu steagul României, deoarece părintele era și un mare patriot.
Preotul Gheorghe Colțea era foarte îndrăgit de către enoriașii săi
Acesta mai era cunoscut și ca „Păstorul de suflete”, datorită valorilor pe care încerca să le insufle tinerilor.
S-a făcut remarcat și pentru activitatea sa misionară, contribuind la mai multe proiecte duhovnicești, culturale și social-educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Printre acestea se enumeră canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Pentru aceste activități, Parintele Gheorghe Colțea a primit distincția „Crucea Șaguniană pentru Clerici. La data de 5 octombrie 2014, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
„A scris mai multe cărţi apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, cum ar fi: „Poteci de lumină” (2013), „Toiagul odrăslit” (2015), „Cuvioşii pustnici din Bucegi” (2015) şi „Eclesiastul. Despre Dumnezeu. Despre om. Despre creaţie” (2016). A susţinut conferinţe duhovniceşti, emisiuni radio şi televizate, promovând valorile creştinismului ortodox şi ale neamului românesc.”, scrie basilica.ro
Cu toate că preotul Gheorghe Colțea a fost un patriot care a promovat mereu dragostea de țară și de valorile strămoșești, a încercat să ducă la îndeplinire misiunea Bisericii și prin mijloace moderne, realizând emisiuni la Radio și la Trinitas TV.
Părintele a încetat din viață la data de 17 septembrie.