Este vorba despre Dumitru Pop-Tincu, sculptorul de la Cimitirul Vesel din Săpânța. Regretatul artist era considerat un „tezaur uman viu” și a fost cel care a continuat opera lui Ion Stan Pătraș, cel care a inițiat epitafurile vesele din cimitir.
Tragedie în România! S-a stins o mare personalitate a țării noastre. A fost răpus de o boală cruntă
Dumitru Pop-Tincu a trecut la cele veșnice după o perioadă dificilă, în care s-a luptat cu o boală cruntă. Amintim că regretatul artist a fost numit tezaur uman viu în 2021.
„Având în vedere activitatea vastă și considerând că domnul Dumitru Pop-Tincu este reprezentativ pentru Săpânța-Maramureș în ceea ce privește contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural imaterial, l-am propus în vederea obținerii titlului Tezaur uman viu, iar, în anul 2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial i-a acordat acest prestigios titlu. Drum lin în Lumină!
Încă de la vârsta de doar 9 ani, îl admira pe Stan Ion Pătraș, unt’eșu Ion, cum îl numea, muncind, sculptând în lemn, confecționând lucruri preponderent utilizate în casa și gospodăria maramureșeană”, a declarat Natalia Lazăr, lector univ. dr. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, la momentul respectiv.
S-a născut la data de 25 august 1955
Amintim că Dumitru Pop-Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța, Maramureș. De asemenea, îndrăgit meșteșugul prelucrării lemnului, devenind ucenicul meșterului Ion Stan Pătraș din 1964 până în 1969.
După ce a absolvit Școala Profesională de Mecanici Utilaj Greu Timișoara, a făcut armata și a lucrat în fabrică pentru câțiva ani.
„De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra”, a mai spus Natalia Lazăr.
A fost custodele Casei memoriale Stan Ion Pătraș
Din 1977, după moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop-Tincu a preluat atelierul maestrului său și a devenit continuatorul acestuia, iar, până în 2020, a fost custodele Casei memoriale Stan Ion Pătraș.
„După o muncă de 44 de ani de scris al dălţii am luat acest premiu, datorită faptului că cineva s-a mai interesat şi de noi, de meşterii care au rămas în viaţă după ce au plecat cei mai bătrâni. Cred că suntem promotorii demersului care face să meargă arta mai departe, să nu ruginească pe undeva, fiindcă această artă cu timpul se pierde”, a spus în trecut regretatul sculptor.