Doliu național! A murit un om de mare valoare din România. Pierderea este uriașă
Muzeul Național al Literaturii Române a informat că poeta, prozatoarea și criticul de artă Iolanda Malamen a murit marți, 11 octombrie, la vârsta de 74 de ani.
Regretata artistă s-a născut în ziua de 28 aprilie 1948 la Ploieşti și a debutat cu poezii la revista „Cronica” în 1967, iar editorial în 1971, cu volumul de versuri „Starea de graţie”.
„S-a stins din viață poeta, prozatoarea și criticul de artă Iolanda Malamen. Muzeul Național al literaturii Române anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a poetei, prozatoarei, criticului de artă Iolanda Malamen. Puțină lume știe că Iolanda Malamen a încercat și reușit ca pictor, deși nu și-a dorit o recunoaștere și în acest domeniu. Iolanda Malamen (n. 28 aprilie 1948, Ploiești, România – d. 11 octombrie 2022, București, România a debutat cu poezii la revista „Cronica” în 1967, iar editorial în 1971, cu volumul de versuri Starea de grație. A avut mai multe expoziții personale de pictură”, a scris Muzeul Național al Literaturii Române într-un mesaj publicat pe Facebook.
A lăsat în urma ei mai multe volume de interviuri cu scriitori și artiști plastici
Potrivit sursei menționate, aceasta a lăsat în urma ei mai multe volume de interviuri „greu de egalat prin prisma inteligenței întrebărilor și profesionalismului redactării”. De asemenea, regretata artistă „a schițat mai multe portrete de artiști plastici în albume ce vor rămâne ca mărturii ale unei istorii a artei plastice contemporane”.
Cărțile ei de proză, chiar dacă uneori au trecut fără mari recunoașteri din partea criticii literare sunt traversate de lirism, confesiuni, angoase și lașități umane, tema predilectă a scrierilor sale fiind omul cu bunele și relele sale, cuprins de frici, păcate și fericiri minimale.
A lăsat mai multe volume de interviuri cu scriitori și artiști plastici, în fond o panoramă a literaturii și artei contemporane, greu de egalat prin prisma inteligenței întrebărilor și profesionalismului redactării. A schițat mai multe portrete de artiști plastici în albume ce vor rămâne ca mărturii ale unei istorii a artei plastice contemporane.
Dincolo de opera sa a plecat un om a cărui candoare, discreție și sensibilitate la frumos face ca lumea să fie mai săracă”, a completat Muzeul Național al Literaturii Române.