Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii

doliu romania inmormantare

SURSA FOTO: Dreamstime

România este în doliu după pierderea unei mari personalități muzicale. Un adevărat titan al muzicii românești a încetat din viață, lăsând în urmă un gol imens în inima culturii noastre. Renumitul artist, cunoscut pentru contribuțiile sale excepționale la muzica internațională, a fost admirat și respectat atât în țară, cât și pe plan internațional. Despre cine e vorba?

Marele violonist Eugen Sârbu a decedat duminică, 21 iulie 2024, într-un spital privat din Londra. El a murit după o lungă și dificilă suferință.

Născut în 1950 în comuna Pietrari, lângă Râmnicu Vâlcea, Eugen Sârbu a călătorit în jurul lumii de opt ori. Acesta a captivat audiențele internaționale cu interpretările sale magistrale. Publicul a fost încântat de sunetul inconfundabil al viorii sale Stradivarius, fabricată în 1729.

Eugen Sârbu, inclus în Oxford Dictionary of Music, alături de George Enescu

Sârbu este unul dintre violoniștii români de virtuozitate remarcabilă incluși în Oxford Dictionary of Music, alături de George Enescu.

În 1978, Eugen Sârbu a câștigat prestigiosul Concurs Paganini de la Genova și Concursul Internațional Carl Flash. La doar 6 ani, a avut prima sa apariție publică. În 1960, la Roubaux, Franța, și-a făcut debutul internațional.

A fost numit dirijor și solist al European Master Orchestra

De-a lungul carierei sale, a prezentat în primă audiție numeroase lucrări, inclusiv concertul pentru vioară dedicat de compozitorul finlandez Einojuhani Rautavaara. În 1982, Eugen Sârbu a fost numit dirijor și solist al European Master Orchestra.

În 1995, a fost distins cu Medalia George Enescu. Soi ani mai târziu, i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București. Tot în acel an, a devenit director onorific al Orchestrei Naționale Radio.

Mesajele de condoleanțe reflectă profunda apreciere pe care publicul i-a avut-o maestrului Eugen Sârbu.

„Să îl odihnească în ceruri, Bunul Dumnezeu! A fost un adevărat cetățean de onoare al Galațiului!”, au scris internauții.

Decesul artistului este o mare pierdere pentru România

Cei mai mulți oameni au evidențiat că decesul artistului este o mare pierdere pentru România.

„Dumnezeu să-l odihnească cu drepții pe marele nostru violonist Eugen Sârbu, care a dus numele și prestigiul țării pe toate continentele lumii! Să-i fie veșnică pomenirea! Condoleanțe familiei!”, a scris un admirator.

Românii au apreciat talentul imens al violonistului. Un internaut a povestit cum l-a cunoscut de când eram copii. Acesta a spus că Eugen Sârbu a respirat muzică și a trăit pentru și prin muzică.

Cel care a scris a spus că l-a revăzut după Revoluție când a concertat la Galați împreună cu sora lui, Carmina, pianista. El și alți împătimiți ai artelor au pus România pe harta lumii.

„Mulțumim, Eugen! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în Împărăția Sa!”, au scris aceștia, potrivit monitoruldegalati.ro.