Operele sale s-au bucurat de un succes imens. Fie că vorbim despre picturile din ultima perioadă sau primele sale portrete, Franz Gertsch a transformat fotorealismul în opere de artă. Artistul a murit la vârsta de 92 de ani, anunțul fiind făcut de muzeul care-i poartă numele.
Artistul elveţian Franz Gertsch, cunoscut pentru gravurile sale monumentale precum şi pentru o serie de portrete ale cântăreţei rock americane Patti Smith, a decedat la vârsta de 92 de ani, a anunţat joi muzeul care îi poartă numele, potrivit AFP.
Franz Gertsch este cunoscut pentru operele sale „hiperrealiste”
”Pe 21.12.2022, artistul al cărui nume îl purtăm, Franz Gertsch, a murit împăcat la înaintata vârstă de 92 de ani”, a precizat muzeul pe pagina sa de internet.
Pictorul şi gravorul elveţian este cunoscut în principal pentru tablourile sale ”hiperrealiste”, precum cele trei opere pe care le va realiza după fotografii ale unor copii romi surprinse în 1971 pe plaja Saintes-Marie-de-la-Mer (sudul Franţei) sau o serie de portrete ale cântăreţei rock americane Patti Smith, la finele anilor 1970.
Franz Gertsch s-a născut în 1930 în Mörigen, pe malul lacului Biel. Artistul și-a schimbat stilul și tehnica de mai multe ori în decursul deceniilor de carieră, dar niciodată dragostea sa de a transforma imagini în opere de artă.
În tinerețe și-a dorit să fie muzician, tatăl său fiind cântăreț, așa că Franz Gertsch a început să cânte la pian încă de mic. Atunci el s-a gândit să ia o diplomă de profesor de pian, de teamă că pictura s-ar putea să nu-i ofere suport financiar. Lucrurile nu s-au petrecut însă așa pentru că Franz Gertsch a optat pentru artă și a urmat cursurile școlii de pictură a lui Max von Mühlenen din Berna.
Portretele şi peisajele, un rol important în opera sa
Xilogravura – gravură pe lemn -, pe care o realiza în formate foarte mari, ocupă un loc special în ansamblul operei lui Franz Gertsch, care are drept sursă de inspiraţie natura şi peisajele. În anii 1980, a creat o tehnică de gravură care transpune imagini fotografice pe plăci din lemn, potrivit Muzeului Jenisch din oraşul elveţian Vevey, care i-a consacrat o expoziţie în 2017.
Portretele şi peisajele – deseori reprezentate într-un stil monocrom – au ocupat un loc central în opera artistului.
În 2015, a autorizat în mod excepţional postul elveţian de televiziune SRF să-l filmeze în timp ce lucra la o gravură pe lemn.
”Întrucât sunt o persoană foarte agitată şi nerăbdătoare – nu pot sta locului – imediat ce am o daltă sau o pensulă în mână, simt cum mă cuprinde o stare de calm”, a declarat artistul în acea emisiune televizată.