Doliu în SUA! Robert Solow s-a stins din viață

Doliu în SUA! Robert Solow s-a stins din viață. A decedat la respectabila vârstă de 99 de ani.

Moartea sa a fost anunțată inițial de către New York Times. Fiul său, John, a confirmat decesul.

Robert Solow
Robert Solow (SURSA FOTO: Nobel Prize)

Robert Solow și-a câștigat notorietatea datorită contribuțiilor sale semnificative la teoria creșterii economice în anii ’50. „Modelul Solow” pe care l-a dezvoltat evidențiază importanța economiilor și investițiilor în generarea unei creșteri economice stabile pe termen lung. Acest model a devenit un pilon esențial în manualele de macroeconomie folosite în întreaga lume.

În anul 1987, a fost onorat cu cel mai prestigios premiu din domeniul economiei: Premiul Nobel pentru Economie. Recunoașterea i-a provenit pentru contribuțiile sale la înțelegerea proceselor economice fundamentale. Solow a devenit cunoscut pentru evidențierea importanței inovației tehnologice și pentru înțelegerea capacității economiilor de a se adapta la aceasta ca forță determinantă în spatele unei prosperități economice durabile.

Un alt aspect notabil al gândirii sale a fost credința puternică în rolul pe care guvernele îl pot juca în protejarea cetățenilor de crizele economice. Ca urmare a acestei convingeri, Robert Solow a servit ca economist în cadrul Administrației Kennedy, contribuind la formularea și implementarea politicilor menite să ofere stabilitate economică și să protejeze bunăstarea cetățenilor în fața provocărilor economice.

Despre Robert Solow

Inițial, acesta și-a orientat studiile către sociologie și antropologie la Universitatea Harvard. Cu toate acestea, la un moment dat, a decis să-și suspende cursurile universitare pentru a servi țara sa. A fost soldat în armată timp de trei ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, participând activ la lupte în Africa de Nord, Sicilia și Italia. După întoarcerea în Statele Unite ale Americii, a schimbat direcția și s-a dedicat studiului economiei.

Robert Solow și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale ca profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA. Acolo, a avut un impact semnificativ, fiind consilierul de doctorat pentru numeroși studenți care au devenit ulterior cercetători distinși. Printre acești studenți se numără George Akerlof (cunoscut pentru contribuția sa în teoria informațiilor asimetrice), Joseph Stiglitz (fost vicepreședinte senior al Băncii Mondiale și consilier economic principal al președintelui SUA Bill Clinton) și Mario Draghi (fostul președinte al Băncii Centrale Europene).

„M-am trezit făcând parte dintr-un grup strâns unit, care făcea o muncă grea cu pricepere și loialitate reciprocă. Era condus de unul dintre cei mai remarcabili oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Nu s-a abătut niciodată de la calea umorului și a decenței.

De două ori am avut din nou experiențe similare: în cadrul Consiliului de Consilieri Economici al lui Walter Heller și, în cea mai mare parte a vieții mele de adult, în cadrul Departamentului de Economie de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Zi de zi, acesta este cel mai bun tip de mediu”, spunea el în trecut.

Paul Samuelson, un economist american și coleg al regretatului intelectual, l-a caracterizat pe Robert Solow drept „economistul economistului desăvârșit”.

„El face totul bine și cu o aparentă ușurință. Oamenii îi cer sfatul nu pentru că sunt de acord cu ideologia sa eclectică postkeynesiană, ci pentru că respectul pentru dovezi și cunoștințele fac ca media sa de bătaie pe termen lung să fie utilă pentru un fond mutual japonez, o bancă regională a Rezervei Federale sau comitetul științific consultativ al unui mare producător de automobile”, a declarat Paul Samuelson într-un interviu acordat în anul 1989 pentru „Journal of Economic Perspectives”.