Dragoș Zaharia a încetat din viață. El a murit la doar 43 de ani. El este cel care a făcut o schimbare importantă în România. A luptat neîncetat pentru drepturile unor persoane afectate de o boală gravă.

Dragoș Zaharia este unul dintre pionierii luptei pentru drepturile persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă din România. Dragoș Zaharia se lupta cu boala necruțătoare încă de la vârsta de 26 de ani.

Dragoș Zaharia a decis să lupte pentru viață

El era din Alba Iulia. Nu s-a lăsat învins de boala grea și s-a decis să lupte pentru viață. Astfel, și-a dedicat toată viața celor diagnosticați cu scleroză multiplă. Dragoș Zaharia a luptat pentru drepturile acestora, dar și pentru ajutorarea lor.

Astfel, în 2007 a pus bazele Asociației SM Speromax. Acesta a devenit una dintre cele mai active din țară. Ea era specializată în domeniul sprijinirii bolnavilor. În toți anii de funcționare alături de voluntarii asociației a organizat strângeri de fonduri, activități și a susținut programe prin care bolnavii să fie ajutați.

Dragos Zaharia
SURSA FOTO: Facebook

A pus bazele Asociației SM Speromax

Dragoș Zaharia a influențat chiar și schimbarea legislației. Astfel, persoanele cu scleroză multiplă pot beneficia de tratamentele cele mai bune. Între timp, asociația a ajuns la 70 de membri, toți persoane diagnosticate cu scleroză multiplă. Mulți nu aveau familii sau erau părăsiți de familii. Ei  aveau nevoie de ajutor.

Activitățile principale ale asociației sunt în interesul membrilor, cum ar fi:

-informare şi consiliere socială,
-consiliere psihologică/terapii de specialitate, asistență și suport pentru luarea unei decizii,
-evaluare și monitorizare,
-facilitarea accesului la servicii medicale,
-colectare, depozitare şi distribuire de ajutoare materiale și alimentare, -monitorizare bolnavi cronici,
-procurarea actelor de identitate,
-transport la unități medicale pentru tratament,
-acompaniere în scopul prevenirii şi combaterii izolării sociale.

Schimbările din viaţă pentru un bolnav de scleroză

Pentru un bolnav de scleroză, schimbările din viaţă sunt incredibile. Mai multe detalii pe acest subiect au fost date chiar de Dragoș Zaharia.

”Pierzi locul de muncă, pierzi familia, pierzi tot. Nu mai poţi asigura venitul pe care îl aduceai înainte. Undeva la 60% dintre bolnavi sunt fără familie.

Cei care nu au pe nimeni să le explice au o mare problemă. Ajung o povară şi trăiesc din ajutorul de handicap sau din pensia de boală, ceea ce este foarte puţin”, a spus el, pentru Adevărul, în 2017.

Acesta a recunoscut că pentru el a fost o provocare. E un „greu frumos”, în sensul că i-a dat un scop în viaţă.

„Îmi doresc să văd copiii crescând, să îi sprijin ca orice părinte şi am o motivaţie în plus să mă lupt şi să mă menţin cât de cât bine, cu mine şi cu sistemul. Sunt un caz norocos. Soţia mea este un sprijin enorm. A înţeles boala şi e alături de mine. Contează enorm de mult“, spunea atunci Dragoş Zaharia.