Toată România plânge! A murit un român de geniu. Munca sa ar fi rescris istoria

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Doliu în România! A murit un mare om de cultură și istoric, la vârsta de 61 de ani, după o luptă grea cu cancerul. Anunțul a fost făcut de către colegii săi.

Doliu în România! S-a stins reputatul istoric Venera Achim

Doliu în România! Venera Achim, reputat istoric din cadrul Academiei Române, a murit la vârsta de 61 de ani. Aceasta a purtat o lungă luptă împotriva cancerului, pe care în cele din urmă a pierdut-o. Achim era o respectată cercetătoare în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“, aflat sub egida Academiei Române.

Istoricul Vera Achim s-a născut pe 23 mai 1962 în Găești, județul Dâmbovița. A absolvit în 1987 Facultatea de de Istorie-Filosofie din București și a predat o vreme în învățământul preuniversitar. Ulterior, ea a devenit redactor al „Revistei de istorie”, din cadrul Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” (1992).

Cariera sa este una bogată. În 2006, Achim a realizat tranziția către cercetare. Ea a devenit cercetător științific gradul III al programului „Europa și românii în secolul al XIX-lea și la începutul secolului XX”. Și-a păstrat acest post până în ultima zi de viață. În plus, ea a fost și doctor în economie (2005).

Conform informațiilor furnizate de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, activitatea științifică a Venerei Achim a fost concentrată pe domeniul istoriei economice și sociale. Ea a lucrat în colaborare cu soțul său, Viorel Achim. Cei doi au abordat o temă care a fost în mare parte neglijată în istoriografia românească: problema robiei.

O postare pe Facebook a Institutului de Istorie ne oferă mai multe informații despre acest important istoric român:

„Cu pasiune, acribie și rigoare a cercetat în arhivele locale și centrale, descoperind fonduri inedite despre istoria economică și statistica robilor, materializându-le în culegeri de documente, articole și studii publicate în reviste de specialitate.

A participat la numeroase conferințe interne și internaționale, fiind membra a mai multor granturi de cercetare UEFISCDI, ceea ce i-a permis studiul și în arhivele franceze. A organizat conferințe, mese rotunde cu tematică referitoare la robia în Principatele Române și la modernizarea României, fiind coorganizator al importantei conferințe anuale a renumitei societăți „The Gypsy Lore Society”, București, septembrie 2018”, transmite Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.


Achim a participat la Conferința „Istoria romilor din România”

Ultima contribuție științifică a sa a avut loc la Conferința „Istoria romilor din România”, care a fost organizată în decembrie 2022 la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

De-a lungul carierei sale, Venera Achim a făcut parte din colectivul care a editat colecția intitulată „Călători străini în Țările Române în secolul al XIX-lea” și s-a implicat și în studiul memorialisticii legate de Marea Război.

„Prin dispariția sa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ pierde un excelent specialist al perioadei regulamentare, un bun și probabil unic cunoscător al documentelor scrise în chirilică referitoare la aspectele economice ale robilor din Principatele Române.

Studiile sale, din păcate întrerupte, ar fi rescris într-o nouă paradigmă istoria economică a robiei. Pentru cei care au cunoscut-o, Venera Achim a fost un om deschis, sincer, iubitor al adevărului, fiindu-i străină orice urmă de ipocrizie, minciună sau falsă strălucire. Veselia, zâmbetul, glumele, povestioarele pline de miez dădeau farmec fiecărei întâlniri.

Reușea să creeze în jurul său o atmosferă caldă și prietenească. Odihnă veșnică și veșnică pomenire!”, transmis colegii săi din Institut.