Ion Bugan, disidentul care a protestat intens împotriva regimului Ceaușescu, a decedat, miercuri, 9 noiembrie 2022, în regiunea Belmont, Michigan din SUA, la vârsta de 86 de ani.
Maşina condusă de Ion Bugan fost blocată la Hotelul „Intercontinental” din centrul Capitalei
Pe 10 martie 1983 Ion Bugan a ajuns la Bucureşti, după care și-a montat pe autoturismul personal, o Dacia 1300 cu număr de Galați (2-GL-666), un tablou îndoliat care reflecta imaginea dictatorului Nicolae Ceaușescu pe care a scris „Călăule, nu te vrem conducător!”.
Tabloul era însoțit de două pancarte cu mesaje care solicitau judecarea conducătorului comunist pentru crime şi pentru dezastrul economic al țării din acea perioadă, precum şi respectarea drepturilor omului în România. Astfel, Bugan a condus maşina „tapetată” din Piața Unirii spre Intercontinental.
Trupele speciale ale Securității conduse de Nicolae Ceaușescu nu l-au putut opri în timp util, din cauza traficului foarte aglomerat din București, în timp ce mai mulţi locuitori ai Capitalei îl aplaudau.
În plus, mai mulți șoferi aflaţi în trafic s-au alăturat protestului, aprinzând farurile şi claxonând încontinuu. În urma acțiunii de protest împotriva regimului Ceaușescu, maşina i-a fost blocată la Hotelul „Intercontinental”, iar Ion Bugan a fost arestat, transmite viata-libera.ro.
În 1989, Bugan a ajuns în Michigan, unde s-a stabilit şi a obţinut cetăţenia americană
A doua zi după ce a avut loc actul de sabotaj, ziarele din toate capitalele țărilor europene aveau pe prima pagină ştirea despre protestul lui Ion Bugan împotriva regimului comunist din România.
La scurt timp, Tribunalul Militar București l-a condamnat la zece ani de închisoare pe disident, fiind încarcerat la Aiud timp de cinci ani, după care a beneficiat de o amnistie generală.
Respectiv, după ce a fost eliberat, în anul 1988, opozantul a cerut azil politic la Ambasada Statelor Unite ale Americii, care i-a fost acordat într-un final.
În consecință, Securitatea românească de la acea vreme i-a aprobat plecarea din ţară, împreună cu familia sa. În noiembrie 1989, Ion Bugan a ajuns în Michigan, acolo unde s-a stabilit şi a obţinut cetăţenia americană.