Este doliu în România! Marele maestru bucătar al României Gheorghe Vatafu a murit marți, 30 august, la vârsta de 82 de ani.

Acesta a participat în 2021 la emisiunea Chefi la Cuțite. Acesta era considerat un adevărat maestru în arta culinară și unul dintre fondatorii gastronomiei românești moderne, fiind unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România din toate timpurile.

Doliu imens la nivel național. Am pierdut un mare român. Toată lume îl știa de la televizor

Deși în ultima perioadă nu a mai profesat, acesta s-a făcut remarcat anul trecut la televizor, prin cei 35 de ani lucrați în postul de bucătar-șef la hotelul Intercontinental din București. Mai mult, acesta a mai lucrat pentru soții Ceaușescu, dar și pentru Gheorghe Gheorghiu Dej.

Maestrul bucătar Gheorghe Vatafu a participat și la Chefi la cuțite anul trecut. Acesta s-a prezentat în fața celor trei jurați cu un preparat alcătuit din crap pescăresc cu sărmăluțe în cuib.

În cadrul emisiunii, Gheorge Vatafu a mai povestit cum și-a început cariera, dar a precizat și faptul că a întâlnit multe personalități datorită meseriei.

‘Era în timpul în care Bucureștiul se numea Micul Paris și casele nobiliare își trimiteau bucătarii în Franța ca să se specializeze sau erau trimiși direct bucătari francezi, ca să îi specializeze pe români. M-am angajat picol la un restaurant nou deschis atunci și acolo veneau mari artiști de la Bulandra, venea Sadoveanu, pe care eu îl citeam cu sfințenie’, spunea Gheorghe Vătafu la Antena 1, potrivit Viva.

Soții Ceaușescu au mâncat preparate gătite de el

Gheorghe Vatafu a lucrat pentru mai multe persoane importante, chiar și pentru liderii comuniști Gheorghe Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceaușescu.

‘Am fost bucătarul lui când eram foarte tânăr, abia ieşisem din armată. Întâmplarea a făcut ca nea Alecu, care fusese bucătarul lui, prietenul cu care juca şah şi se sfătuia, să aibă într-o vară o spuzeală şi medicul să îi spună să stea puţin deoparte. Omul m-a recomandat pe mine şi m-am dus.

Nu-l văzusem pe Gheorghiu Dej decât pe perete, eram foarte timorat, dar avea o calitate omul acesta, devenea atât de apropiat, anula distanţa faţă de mine, care eram un nimeni atunci. Am lucrat pentru dânsul la Eforie Nord, unde avea statul major vara’, povestea Gheorghe Vătafu, când trăia, pentru Ziua de Cluj.

De asemenea, pentru Nicolae Ceaușescu a ajuns să lucreze printr-o recomandare.

‘Era un om foarte ponderat. Nu era prea sănătos, nu era un om căruia să îi placă mesele întinse, băutura. Chiar şi ea, cât era de răutăcioasă. Cu mâncarea erau foarte ponderaţi. Mâncau legume, fructe de la micul dejun. La ocazii se făcea un grătar în curte.

Când aveau vânători sau oaspeţi străini, şefi de stat, se făcea o masă câmpenească. Acolo mai mânca şi el mititei, grătare, dar tot ponderat…’, mai povestea Gheorghe Vătafu.