S-a stins din viață o mare personalitate. Este vorba despre academicianul Vasile Tărâțeanu, care era lider al comunității românești din Ucraina și totodată avea și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.
Doliu imens după ce academicianul, poetul, dar și jurnalistul Vasile Tărâțeanu a încetat din viață. Acesta avea 76 de ani și era lider al comunității românești din Ucraina. Totodată, el avea și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.
Tragicul anunț a fost făcut de fiica acestuia, într-o postare pe contul personal de socializare. Menționăm faptul că Vasile Tărâțeanu a avut o carieră cât se poate de activă, încă de când și-a finalizat studiile și până recent.
Acesta era membru corespondent al Academiei Americano-Române de Ştiinţe şi Arte, membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi.
În același timp, el a fost și membru de onoare al Academiei Române şi director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.
A murit academicianul Vasile Tărâțeanu
Academicianul s-a născut pe 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi (Ucraina), iar în anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți.
De-a lungul vieții sale a primit mai multe distincții cu diferite ocazii festive. În 2019 spre exemplu, acesta a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.
Totodată, în 1989 el a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“, alături de alți scriitori români din Cernăuți. În același timp, Vasile Tărâțeanu a mai fost și coordonatorul Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”.
Vasile Tărâțeanu a vrut să păstreze identitatea culturală a românilor din nordul Bucovinei
Pe tot parcursul vieții sale a creat mai multe proiecte care au avut ca scop păstrarea, dar și dezvoltarea identității culturale, dar și lingvistice a românilor din nordul Bucovinei.
Debutul său a avut loc în 1981, cu editorialul „Harpele ploii”. Totodată, el a mai scris și mai multe volume de poezii, de publicistică, monografii culturale, dar și albume. Vasile Țărâțeanu a fost și membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.
În timpul activității sale, academicianul a organizat și trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi, dar şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice și a luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.