Folclorist, solist instrumentist, dirijor, compozitor, cercetător, aranjor, șef de orchestră, fost director al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonator și mentor al Ansamblului de tineret „Balada Bucovinei”, George Sîrbu și-a dedicat întreaga viață muzicii. Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București în anul 1973.
Maestru George Sîrbu a fost devotat muncii sale şi compoziţiilor la care a lucrat până in ultimul moment al vieții sale.
Cine a fost maestrul George Sîrbu?
Între anii 1961 și 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava. Ulterior, între 1980 și 1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței” din Bacău.
La începutul anilor ’90, George Sîrbu a fost desemnat dirijor, director și secretar muzical al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Tot în anul 1990 acesta a înfiinţat Ansamblul „Balada“, cunoscut mai apoi ca Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei“, care a dat scenei folclorului românesc numeroşi interpreţi talentaţi.
Din anul 2002 maestrul George Sîrbu a înfiinţat Fundaţia Culturală care-i poartă numele, având ca obiectiv promovarea şi conservarea tradiţiilor folclorice şi religioase din Bucovina şi Moldova.
Mesajul transmis de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”
Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava a transmis într-o postare pe Facebook un mesaj în acest „ceas de tristețe copleșitoare”.
„Compozitorul, dirijorul şi folcloristul George Sîrbu, una dintre personalitățile de geniu a acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”, ne-a părăsit pentru totdeauna.
Remarcabil tălmăcitor al creaţiei populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creaţiile unor compatrioţi ai săi, atrăgând astfel atenţia asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale româneşti.
George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral şi prin limpezimea concepţiei, prin sobrietatea, supleţea şi expresivitatea gestului. (…)
Împăcat cu sine și cu universul său miraculos, acum maestrul George Sârbu intră pentru totdeauna în legendă. În aceste momente de mare tristețe, vă asigurăm de recunoștința noastră veșnică, ne plecăm și ne luăm rămas cu smerenie”, se arată într-o postare a Ansamblului.