Doliu uriaș! A murit unul dintre cei mai mari profesori din România. Era extrem de cunoscut

Doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Tragedie uriașă pentru regizorul Cristian Mungiu și analistul Alina Mungiu-Pippidi. Tatăl celor doi, Ostin Mungiu, s-a stins din viață în cursul nopții trecute. Acesta ar fi împlinit vârsta de 80 de ani pe 16 octombrie.

Tragedie în România! Un mare profesor s-a stins din viață. Urma să împlinească 80 de ani

Ziaruldeiași.ro informează că tatăl regizorului Cristian Mungiu și al analistului Alina Mungiu-Pippidi s-a stins din viață în cursul nopții trecute, după ce s-a confruntat cu o serie de probleme la inimă. Acesta a fost unul dintre cei mai respectați profesori ai medicinei ieșene, fiind specializat în tratarea durerii.

Într-un interviu pentru adevărul.ro, Ostin Mungiu spunea că în România este multă durere tratată fie prost, fie insuficient.

”Or, în primul rând, durerea cronică trebuie recunoscută ca boală în sine. Să ne înţelegem: durerea este un semnal, durerea este un lucru pozitiv, durerea aduce bolnavul la medic. În momentul în care te doare, te aperi, tragi mâna de pe o sobă încinsă, retragi mâna de la un spin. E o nenorocire să nu simţi durerea. Există câte un om la mii care nu simte durerea şi pentru acel om, viaţa este o nenorocire.

Oamenii care nu simt durerea trăiesc foarte puţin, pentru că se zgârie, se lovesc, se infectează şi nu simt durerea. Orice medic învaţă oarecum în facultate să trateze durerea, de aceea există întrebări de genul: „ce rost are să discutăm despre o ştiinţă a durerii, când orice medic învaţă despre asta?“. Realitatea ne contrazice. Uneori, durerea este un fenomen complex care depăşeşte starea de simptom. Orice medic ştie să dea un tratament pentru un simptom, dar sunt situaţii când boala de bază dispare, iar durerea persistă luni şi ani întregi. Asta este durerea cronică cu care luptăm, durerea faţă de care nu se ia atitudine oficial. Noi nu recunoaştem, ca mai toate ţările europene, durerea ca boală în sine”, declara Ostin Mungiu pentru sursa anterior citată.

Și-a susținut cei doi copii în ceea ce voiau să facă

Ostin Mungiu declara că și-a crescut copiii ”în ideea să facă până la urmă ce le place”. Acesta spunea că cei doi au plecat pe alte căi din cauza comunismului și că după ce au terminat deja o facultate s-au orientat către un alt domeniu. Ostin Mungiu spunea că este mândru atât de cei doi, cât și de nepoții lui.

„Eu mi-am crescut copiii în ideea să facă până la urmă ce le place. Au pornit pe alte căi, pentru că eram în comunism şi nu puteai face ce voiai. Fiica mea (n.r. – Alina Mungiu-Pippidi) a făcut mai întâi Medicina, pe care a terminat-o ca şefă de promoţie, pentru ca după aceea să vireze, să-şi ia doctoratul în psihologie şi să facă psihologie politică, acum fiind profesor de democraţie la o universitate din Berlin. Fiul meu a făcut întâi Filologia, pentru ca, după aceea, găsind o oportunitate, să încerce la regie.

Când mi-a spus că se duce acolo i-am spus că nu am nimic împotrivă, dar că sunt puţine locuri şi s-ar putea să aibă puţine şanse. Mi-a spus să-l las să încerce. „Sigur că te las, te susţin cât pot.“ Şi iată că a dat şi a luat. După doi ani a început să se întreţină singur, colaborând cu regizori celebri care i-au şi dat recomandări, pentru că au fost încântaţi de el. Mergând pe urmele lor, a ajuns la Cannes de patru ori în zece ani. Sigur că sunt mândru de ei şi de nepoţii mei”, mai spunea Ostin Mungiu.