Este doliu în lumea cinematografică. Un cunoscut regizor a murit la vârsta de 93 de ani. A fost un punct de reper al cinematografiei de non ficţiune. Regizoarea Cecilia Manginia fost o pionieră a filmului documentar în Italia. A murit vineri, după o carieră îndelungată, relatează EFE.
Celebrul regizor a fost omagiat la un festival de film
Cecilia Mangini a fost omagiată în septembrie la Festivalul Filmului European de la Sevilla (SEFF). A prezentat ultimul său documentar, „Due scatole dimenticate” (2020). Născută în 1927 la Mola di Bari (Apulia, sudul Italiei), Mangini a crescut în Italia fascistă.
A devenit adepta unei ideologii anarhiste care i-a influenţat cinematografia în care şi-a expus ideile împotriva decalajului social şi conservatorismul ţării sale. Cu „All’armi siam fascisti!”, un film făţiş antifascist, ea s-a prezentat în 1962 la Mostra din Veneţia, suscitând o amplă polemică pentru denunţarea unor practici tabu, precum convieţuirea dintre fascism şi biserică.
Doi ani mai târziu, ea a lansat „Essere donne”, primul film documentar care prezenta situaţia femeii din Italia acelor ani. Cecilia Mangini a colaborat cu mari voci ale documentarului italian, precum soţul său Lino del Fra, sau cineastul Pier Paolo Pasolini. Cartea lui Pasolini, „Ragazzi di vita” (1955) despre tinerii de la periferia Romei, a fost adaptată de Mangini în documentarul „Ignoti alla cittă”(1958), cu care ea şi-a făcut debutul ca regizoare.
Cecilia Mangini s-a născut pe 31 iulie 1927. A fost o regizoare, scenaristă și fotografă italiană. Ea este considerată prima femeie realizatoare de documentare din Italia. În 1952, când avea vârsta de 25 de ani, s-a mutat la Roma, pentru a lucra în federația națională a cinecluburilor, unde s-a întâlnit și s-a căsătorit cu regizorul Lino Del Fra. În 2009, figura și opera Ceciliei Mangini au fost preluate la Festivalul NodoDoc din Trieste. Din 2012 a făcut parte din comitetul de consultanță și reprezentare a revistei Diari di Cineclub.