Doliu imens în lumea muzicii. A murit una dintre cele mai mari voci feminine din lume. Este vorba despre o figură legendară care a urcat pe cele mai cunoscute scene în anii 1950. Mesajele de condoleanțe au venit de peste tot și inclusiv un cunoscut premier și-a exprimat regretul.
Doliu imens pe scena muzicii. Mezzosoprana spaniolă Teresa Berganza a murit vineri, la vârsta de 89 de ani. Anunțul trist legat de cea care a urcat pe cele mai cunoscute scene ale lumii de la debutul în anii 1950 şi care a fost mai ales o legendară Carmen a fost transmis de Ministerul spaniol al Culturii.
„Cu mare tristeţe aflăm despre dispariţia Teresei Berganza”, a scris ministerul pe Twitter.
Premierul spaniol a ținut și el să-și exprime regretul cu privire la trecerea în neființă a mezzosopranei. El a ținut să arate că Teresa Berganza a fost „una dintre cele mai mari voci feminine din lume”. Potrivit mesajului transmis, „vocea cunoscutei cântărețe, eleganţa ei, arta ei ne vor însoţi pentru totdeauna”.
Ultima dorință a cunoscutei mezzosopranei
Într-un mesaj postum difuzat de familia sa în media spaniole s-a aflat care a fost ultima sa dorință.
„Nu vreau nici anunţ public, nici veghe mortuară, nimic. Am venit pe lume fără să ştie nimeni, doresc să fie la fel şi când voi pleca”, a scris aceasta în mesajul postum, conform AFP.
Cine a fost Teresa Berganza
Născută la Madrid în 1933, Teresa Berganza s-a specializat în repertoriile lui Rossini şi Mozart, precum şi în interpretarea personajului Carmen din opera lui Bizet. Performanţa ei sub conducerea lui Helmut von Karajan rămâne de referinţă. A debutat la nivel internaţional în 1957 la Festivalul de la Aix-en-Provence (Franţa), în rolul Dorabella din Cosi fan tutte, de Mozart.
În anul următor, cântăreaţa de operă a plecat în Statele Unite, la Dallas, alături de Maria Callas, în Medeea, de Cherubini. A urcat apoi pe marile scene ale lumii, de la Viena la Milano, trecând prin Paris, Londra, New York sau Chicago.
Teresa Berganza a fost prima femeie primită în Academia Regală de Arte din Spania şi, de asemenea, doctor onorific al Universităţii Complutense din Madrid. În 2005, a primit din partea Franţei însemnele de Cavaler în Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare.
Doliu mare și în România
Și România este în doliu. În urmă cu două zile s-a aflat că un mare actor s-a stins din viață. Este vorba despre Felix Arțuche, unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai Teatrului de Păpuși din Baia Mare. Anunțul a fost făcut de Teatrul Municipal Baia Mare, pe pagina de Facebook.
“Teatrul Municipal Baia Mare anunță cu nespusă tristețe dispariția prematură a colegului și prietenului nostru, Felix Arțuche, unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai Teatrului de Păpuși, pe care l-a slujit cu talent, farmec și dăruire vreme de patru decenii, dând viață, în tot acest timp, unor personaje ce vor rămâne, alături de creatorul lor, în memoria veșnică a copiilor, părinților și bunicilor de pretutindeni.
Cele mai recente spectacole în care a jucat și a fost aplaudat de mii de copii sunt: “Fata babei și fata moșneagului”, “Isprăvile lui Păcală”, “Degețica”, “Locomotivioara leneșă”, “Punguța cu doi bani”, “Hänsel și Gretel”.
Colectivul Teatrului Municipal Baia Mare transmite condoleanțe familiei îndurerate. Drum lin spre stele, Felix!”, a scris Teatrul Municipal Baia Mare, într-o postare pe Facebook, alături de fotografia actorului.