Este doliu uriaş în lumea muzicii din România!

Speranța Rădulescu era supranumită “mama lăutarilor”

Cea supranumită “mama lăutarilor”, cel mai important etnomuzicolog contemporan al României, a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani.

Este vorba despre Speranța Rădulescu, cea care a descoperit şi a promovat, atât în România, cât şi în străinătate, cei mai buni artişti şi formaţii de muzică lăutărească ai ţării noastre.

În anii comunismului, Speranța Rădulescu a fost prima care a scos o trupă de lăutari din România pentru a concerta pe o scenă din străinătate. Este vorba despre o trupă de şase lăutari romi din Clejani, care au mers să cânte la Geneva.

Unul dintre cei mai mare specialişti în muzica tradițională orală

Ea a coordonat seria de discuri Ethnophonie, pe care a fondat-o alături de Horia Bernea, Costin Moisil și Florin Iordan (25 CD, dintre care 11 au fost distinse cu premii în Franța și Germania).

Și-a început studiile muzicale în Târgoviște, apoi s-a mutat în București, unde a studiat compoziția muzicală la Conservator (acum Universitatea Națională de Muzică), notează Radio România Cultural.

Între 1973-1990 a lucrat ca cercetător etnomuzicologic la Institutul de Etnografie și Folclor din București. În acest timp a obținut titlul de Doctor la Academia de Muzică din Cluj (1984). După 1990 a continuat munca de cercetător la Muzeul Țăranului Român, timp în care și-a intensificat cercetările pe teren, în aproape toate regiunile României.

Între 1988 și 2019, Speranța Rădulescu a organizat zeci de turnee cu concerte de muzică tradițională în Elveția, Franța, Regatul Unit (Scoția), Italia, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Spania, Luxemburg.

În 2005, a început colaborarea cu Universitatea Națională de Muzică din București, ca profesor asociat, activitate pe care a continuat-o îndrumând doctoranzi.

Speranța Rădulescu a fost membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR),  a Societății Franceze de Etnomuzicologie (SFE) și a Consiliului Internațional al Muzicii Tradiționale (ICTM).

“N-o să uit niciodată bucuria din ochii ei”

Taraful Bucureștilor i-a cântat pentru ultima oară Speranței Rădulescu chiar la mormânt, la înmormântarea care a avut loc duminica aceasta, potrivit romaniatv.net.

Iată ce povesteşte despre “mama lăutarilor” Ioanida Costache, violonistă, documentaristă și doctorandă de etnie romă în etnomuzicologie la Universitatea Stanford:

“Speranța avea un fel de a asculta cu tot corpul – aplecată, privind intens peste ochelari. N-o să uit niciodată bucuria din ochii ei când stăteam împreună acasă la Gică Petrache și ascultam cum repetă un taraf de lăutari din garda veche.

Îmi amintesc de urechea ei muzicală ascuțită din timpul acelor repetiții, dar și de tandrețea ei maternă față de câinele lui Gicu (Gică Petrache – n.red.).

Speranța asculta intens, cu respect, muzicieni care nu primiseră niciodată admirația pe care o meritau.

Cărora și-a dedicat întreaga viață, adunându-le și promovându-le muzica alunecată printre crăpături într-un abis susținut de politicile culturale ale României socialiste, pe de o parte, și de ierarhii muzicale adânc încetățenite pe de altă parte.”