Doliu uriaș în România. O veste tristă a cutremurat lumea artiștilor. Muzeul ASTRA din Sibiu a anunțat că profesorul universitar doctor Corneliu Ioan Bucur a trecut în neființă.
„Conducerea și echipa Muzeului ASTRA își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a domnului profesor universitar doctor Corneliu Ioan Bucur, omul care a condus instituția noastră timp de aproape 20 de ani. Este o pierdere imensă pentru Sibiu, pentru România și pentru tot ceea ce înseamnă cultură, tradiții și identitate națională!
Domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur s-a născut la 25 aprilie 1942, în Mediaș, și a urmat cursurile Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istoria Veche a României. După absolvire a lucrat ca supraveghetor la Secţia de Artă Populară a Muzeului Brukenthal, după care a fost promovat ca muzeograf şi muzeograf principal, şef de secţie. De la 1 august 1969 preia conducerea Muzeului Tehnicii Populare. Domnul prof.univ.dr. Corneliu Ioan Bucur a fost director general din 1992 până în 2009 la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” Sibiu, devenit Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu în anul 2001.
Corneliu Ioan Bucur a avut o viață în slujba culturii!
De asemenea, domnul prof.univ.dr. Corneliu Bucur a ocupat funcțiile de asistent universitar la Facultatea de Istorie, Litere şi Drept din Sibiu la cursul de Etnografie ţinut de profesorul Cornel Irimie în anii ’70, profesor universitar (din septembrie 1998) la Catedra de Etnologie-Sociologie a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu. Totodată a fost membru în numeroase comisii naţionale şi internaţionale de antropologie, etnografie şi folclor și a obţinut titlul de Doctor în istoria culturii cu teza „Introducere la istoria civilizaţiei tehnice populare din România” (1981). O altă distincție importantă obținută este premiul EMYA (European Museum of the Year Award), în anul 1993.
Corneliu Ioan Bucur a avut o viață în slujba culturii! Va rămâne veșnic legat de Muzeul ASTRA prin ridicarea lui la nivelul muzeelor europene de profil.
Muzeul ASTRA va duce mai departe nobila moștenire lăsată de domnia sa.
Odihnească-se în pace!”, a anunțat instituția, conform sibiuindependet.ro.
Cel care a fost la conducerea celui mai cunoscut muzeu sibian timp de 17 ani, ar fi împlinit pe 25 aprilie, vârsta de 80 de ani.
Comunitatea culturală a pierdut și un pictor valoros
Doliu fără margini în România a fost și pe 28 februarie. Comunitatea culturală a pierdut, recent, un pictor valoros. Este vorba despre Viorel Mărginean. Uniunea Artiştilor Plastici a informat oamenii despre tragicul incident, prin intermediul rețelelor de socializare. Pictorul Viorel Mărginean a murit la vârsta de 89 de ani, potrivit informațiilor transmise de Uniunea Artiştilor Plastici pe rețelele de socializare.
Pictorul Viorel Mărginean a fost un membru de onoare al Academiei Române (2006). Totodată, el a fost director al Muzeului Naţional de Artă al României între 1994-1995 şi a ocupat funcţia de ministru al Culturii între 5 mai 1995 și 23 august 1996. În noiembrie 2003 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler, iar din 2006 a fost membru de onoare al Academiei Române.