Muzica populară românească suferă o nouă pierdere după ce artista de muzică populară Magdalena Cidoiu a murit la 78 de ani. Vestea a fost dată de Ianis Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu.

Magdalena Cidoiu a fost solista „Tarafului Gorjului” și s-a bucurat de succes atât în România, cât și în străinătate. Ea a avut mai multe reprezentații de-a lungul carierei sale la Paris, Amsterdam, Londra, Viena, New York și Chicago.

„Incredibil! La câteva zile de la plecarea Relei Ciulei aflăm că un alt tezaur al Gorjului. Magdalena Cidoiu- pleacă spre eternitate! Magdalena Cidoiu trăia pentru a duce mai departe moştenirea imensă primită de la înaintaşii săi – cântecul – pe care, şi ea, l-a lăsat moştenire copiilor şi nepoţilor săi, un fel de a trăi în patria lăutarilor gorjeni – satul de lăutari Pârâul de Pripor.

Cu un repertoriu vast (pe care ca un adevărat reper l-a dăruit soliştilor ce o căutau acasă, la Pârâu) a fost nelipsită, zeci de ani, de la nunţi, botezuri, cramuri, înmormântări, dar şi de pe scenele Festivalurilor de Tarafuri ori de la evenimentele de mare ţinută organizate de Maestrul Grigore Leşe, Luminiţa Tucă ori Speranţa Rădulescu”, a mărturisit Ianis Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu.

Gorjul a mai pierdut o figură emblematică

Amintim că, Rela Ciulei, una dintre emblemele muzicii populare românești a murit săptămâna trecută la vârsta de 83 de ani. Cunoscută ca sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului”, artista a cântat pe marile scene ale României.

Născută în anul 1938 la Telești, județul Gorj, Rela Ciulei provine dintr-o familie de muzicanți, tatăl ei, Ioniță Țambru, fiind unul dintre cei mai renumiți lăutari din zonă. Rela Ciulei nu cânta numai cu vocea, ci și la chitară, instrument primit de la tatăl său, cel care i-a insuflat pasiunea pentru domeniul acesta.

„Muzica lăutărească este viaţa mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Teleşti. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt. Pot să spun că am crescut în muzică şi asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simţit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească.

Chitara este aceeaşi la care cânt şi acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni”, mărturisea solista în urmă cu ceva timp pentru gazetadesud.ro.