Chirurgul Dragoș Stănescu a lucrat la Spitalul Județean Sf. Pantelimon din Focșani o viață întreagă și în același spital s-a stins pe 20 noiembrie, iar presa locală s-a grăbit să titreze: „Doliu în lumea medicală din Vrancea! Doctorul Dragoș Stănescu a fost răpus de coronavirus”. Înainte de a închide pentru ultima oară ochii, medicul focșănean a agonizat două săptămâni singur acasă, cu o fractură de șold și trei coaste rupte, după ce colegii de breaslă au refuzat să-l opereze fiindcă ieșise pozitiv la testul COVID-19.
A căzut la ieșirea din spital
A căzut la ieșirea din spital, după testarea de COVID-19. De cealaltă parte șefa spitalului susține că medicul pensionar refuzase transferul la spitalul COVID-19 din Adjud, relatează Libertatea.
„Puteau măcar să-l țină în spital pe secția de COVID, măcar până la operație să fie sub supraveghere medicală. Sincer, nu știu care e protocolul, dar nu cred că scrie acolo să lași oamenii să moară”, spune cu dezamăgire nora medicului Stănescu. Pe 4 noiembrie, medicul pensionar și-a luat soția de mână și au mers împreună să se testeze la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Sf. Pantelimon – Focșani. La ieșire, bărbatul și-a pierdut echilibrul. A căzut, fracturându-și șoldul și trei coaste.
I s-a spus că nu poate fi tratat
Medicul retras din activitate a fost internat în zona gri a secției de Ortopedie a spitalului din Focșani. Dar odată ce rezultatul s-a întors pozitiv, foștii colegi i-au spus că nu-l pot trata, căci spitalul nu este unul de COVID. Nu a fost considerat o urgență. „I s-a propus transferul la spitalul COVID-19 din Adjud. Dumnealui a refuzat și a semnat la cererea sa refuzul tratamentului medical, cerând să fie lăsat la domiciliu”, a explicat pentru Libertatea managerul Spitalului Județean Sf. Pantelimon – Focșani. Familia nu-și poate explica însă de ce nu s-a putut găsi un pat pentru fostul medic la Infecțioase. Dincolo de fracturi, bărbatul era predispus să dezvolte o formă gravă a infecției cu virusul SARS-CoV-2.
S-a întors la spital, dar a fost prea târziu
Medicul a mers acasă și a așteptat să treacă cele 14 zile pentru a putea să fie operat la Focșani. În cele două săptămâni de suferință, doctorul pensionar a ajuns să halucineze acasă, din cauza febrei. Iar alături de el a rămas doar soția, asistentă medicală. S-a întors la spital, dar a fost prea târziu Pe 16 noiembrie, fostul chirurg nu a mai rezistat și s-a întors la spital. Familia spune că i s-a propus să fie operat, pentru că trecuse perioada de izolare pentru coronavirus. Dar nu a mai apucat. Starea sa s-a agravat și a decedat pe 20 noiembrie la Terapie Intensivă. Familia regretă că nu a intervenit pentru a-l duce pe bărbat la București, cât încă ar mai fi avut șanse să fie salvat. „Nu era un moș de trimis la groapă”, spune hotărâtă nora medicului pensionar, care s-a stins după două săptămâni în care s-a luptat singur nu doar cu traumatismele suferite, dar și cu COVID-19.