Recent, s-a stins din viață un profesor universitar, devenit celebru, din păcate, după ce a fost implicat în scandalul tezei de masterat plagiată a lui George Copos. Regretatul profesor s-a stins din viață la onorabila vârstă de 81 de ani.
Profesorul Stelian Brezeanu de la Facultatea de Istorie s-a stins din viață la onorabila vârstă de 81 de ani, pe 31 ianuarie.
Nefericitul incident a fost transmis pe rețelele de socializare de Adrian Cioroianu, fost decanul al Facultăţii de Istorie, care a scris că regretatul om a decedat în „condiții de-a dreptul bizantine”.
„Nu pot decât să-i doresc profesorului meu ca, poate, într-o altă dimensiune, dacă așa ceva există, să îi întâlnească pe Constantin și pe Elena, pe Justinian sau Teodora, pe unul sau pe toți dintre acele personaje despre care ne vorbea cu atâta știință, convingere și patos!
Dumnezeu să îl odihnească în pace pe profesorul Stelian Brezeanu!”, a scris acesta pe Facebook.
“Profesor în stilul clasic al termenului, bizantinist de excepție (unul dintre cei puțini realmente respectați din istoriografia românească), șef al catedrei de Istorie Universală din facultate începând cu anii ’90, Stelian Brezeanu era genul de profesor pentru care chiar trebuia să înveți la examen (o voi spune mereu, pentru că examenul grupei mele de studenți cu d.sa s-a întâmplat să fie pe 19 decembrie 1989…!).
De Ceaușescu ne era și nu ne era teamă, dar un examen la Brezeanu nu era deloc ușor! (…)
Cine și-a imaginat vreo clipă că nu se făcea carte în „epoca de aur” a lui NiCeau, atunci are o mare problemă! Aurul din epocă era fake, dar educația era adevărată! Inclusiv grație unor profesori universitari precum Stelian Brezeanu și alții, despre care am vorbit sau voi mai vorbi”, a mai scris Cioroianu.
Scandalul legat de teza lui George Copos
Ultimii ani din viața profesorului universitar Stelian Brezeanu au fost umbriți de controversa plagiatului tezei de masterat a lui George Copos, fiind coordonatorul lucrării sale academice. „O poveste din care d.sa a ieșit mâhnit și pătat – deși, am aflat ulterior, acționase nu din proprie inițiativă, ci la rugămintea unor membri din familia sa”, a precizat Adrian Cioroianu pe Facebook.
În 2015, un jurnalist a descoperit că titlul lucrării de masterant a lui George Copos este similar cu titlul tezei sale de doctorat din 2005. Atunci jurnalistul a mers la Biblioteca Națională pentru a verifica textul cărții fostului finanțator de la Rapid. Atunci Stelian Brezeanu a admis că George Copos ar fi putut intra în posesia tezei jurnalistului.
Cine a fost Stelian Brezeanu?
Stelian Brezeanu s-a născut pe 24 septembrie 1941, în Valea Leurzii, Buciumeni, județul Dâmbovița.
Acesta a fost un istoric român, bizantinolog și unul dintre cei mai mari medieviști români contemporani cu o îndelungată carieră didactică la Facultatea de Istorie a Universității București (1965-2010), unde a îndeplinit funcția de prodecan (1990-1996) și Șef de Catedră, Catedra de Istorie universală (1994-2008).
Stelian Brezeanu și-a încetat activitatea didactică având titlul de profesor universitar, a lucrat în domeniul istoriei medievale și s-a specializat în istoria Imperiului Bizantin realizând monografii și studii de istorie românească pentru a o integra în context european și sud-est european.