Doliu imens după ce Universitatea Politehnica Timişoara a pierdut unul dintre cei mai importanți oameni. Potrivit sursei citate, prof. emerit dr. ing. Coleta DE SABATA, s-a stins din viață în cursul zilei de sâmbătă, 16 octombrie 2021.
Sursa citată o descrie ca fiind o personalitate polivalentă, om de ştiinţă şi cultură, excepţională scriitoare, promotoare cu pasiune a instituţiei şi a valorilor sale. Profesoara a fost rector al UPT în perioada 1981 – 1989, precum şi membru de onoare al Fundaţiei Politehnica.
De menționat este faptul că prof. emerit dr. ing. Coleta DE SABATA s-a născut pe 5 Ianuarie 1935 la Arad. A absolvit Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad în anul 1952, iar ulterior, în 1957 Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Timişoara.
Zece an mai târziu, în anul 1966 a obţinut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Din anul 1971 a fost membru al Societăţii Europene de Fizică iar apoi a devenit cadru didactic la Institutul Politehnic Timişoara, urcând toate treptele didactice.
Rector universitar de două ori
A devenit Rector al Institutului Politehnic Timişoara în anul 1981 și și-a menținut funcția pe durata a două mandate, până în noiembrie 1989. Din anul 1990 a fost profesor consultant şi conducător de doctorat în domeniul energiei solare, rezultatele obţinute fiind publicate atât în cărţi cât şi în reviste de profil, precum „Thermal Science Journal.” Totodată, a condus în calitate de director de programe circa 50 de contracte de cercetare.
De menționat este faptul că, după anul 1989 s-a dedicat tot mai mult activităţii literare, scriind atât beletristică, cât şi lucrări de prezentare a unor personalităţi şi realizări tehnice din Banat. Totodată, aceasta publicat o seamă de lucrări cu caracter monografic şi istoric, precum şi un număr important de cărţi de literatură şi cultură.
Amintim faptul că și lumea istoricilor a fost lovită zilele trecute de o veste fără precedet. Robert Fürtös, istoric la Memorialul Sighet s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani, după ani de zile de luptă. Întreaga sa activitate la Memorialul Sighet şi-a dedicat-o pentru dezvăluirea crimelor comunismului. Totodată, vestea morţii sale i-a îndurerat pe toți cei apropiați lui.
„Ieri am primit o veste teribilă. Bunul meu prieten, ROBERT FURTOS, născut în anul 1974, un om de o calitate morală şi profesională remarcabilă, profund respectat de semeni, istoric-muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet, a ales să părăsească pentru totdeauna această lume pe fondul unei grele suferinţe provocate de o boală nemiloasă.
Am colaborat profesional începând din anul 2006, fiindu-ne întotdeauna alături cu sufletul şi fapta ori de câte ori am avut nevoie unul de celălalt, sau când misiunile de cercetare ori de altă natură ne-au dus de-a lungul anilor la Sighet. În urma lui rămâne un gol irecuperabil, o familie îndurerată, soţia Andreea împreună cei patru copii, şi foarte multe cunoştinţe şi prieteni care nu îl vor uita niciodată. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aibă pentru totdeauna în paza sa!”, a reacționat istoricul Gheorghe Petrov.
Dumnezeu să îl odihnească în pace.