Ştefan Buzoianu sau Nea Fane, aşa cum era cunoscut în Cheia, Prahova, a murit la onorabila vârstă de 100 de ani. Luna aceasta urma să împlinească 101 ani, însă Dumnezeu a hotărât că este timpul să se odihnească. Cumplita veste a fost transmisă de reprezentanții CJ Prahova.
„Astăzi a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare, de către familie, apropiaţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, dar şi ai judeţului. Slujba şi înhumarea au avut loc la Mănăstirea Cheia. A plecat discret, aşa cum a trăit, lăsând durere în sufletul apropiaţilor şi celor care l-au cunoscut, dar şi o poveste de viaţă incredibilă”, au scris reprezentanții CJ Prahova pe rețelele de socializare.
Cicatricile războiului l-au urmărit până în ultima clipă. Avea un glonț în inimă de 80 de ani
Ştefan Buzoianu s-a născut în 1921, la trei ani distanță de la Marea Unire. A copilărit într-o familie cu zece copii, la poalele Munților Ciucaș, locul în care s-a întors rănit de pe front și și-a întemeiat o familie. Acesta a cunoscut războiul sub toate aspectele sale, a fost încorporat în februarie 1942, iar luptele militare le-a purtat până la Novorossiisk.
De fiecare dată când cineva îl întreba de acea perioadă din viața sa, omul își amintea limpede ziua în care a fost împușcat în spate. Un glonț i-a perforat plămânul și i-a ajuns lângă inimă. Vizibil rănit, camarazii săi l-au scos din tabăra de luptă și l-au dus pe o poiană de unde a fost preluat de cadrele medicale.
După finalizarea războiului, acesta a revenit la casa părintească, unde a fost îngrijit de mama sa până i s-a închis rana și a putut respira neîntrerupt. Din păcate, acesta a trăit o viață întreagă cu un glonț rusesc aproape de inimă deoarece doctorii i-a explicat că eliminarea sa i-ar produce complicații medicale.
„Şi-a învăţat copiii şi nepoţii să-şi iubească ţara”
Ştefan Buzoianu a fost o personalitate respectată în comunitatea din Prohava, fiind apreciat pentru povestea sa de viață și pentru iubirea de România. Reprezentanții CJ Prohova au scris un mesaj emoționant despre pierderea lui Nea Fane pe rețelele de socializare.
„Cu amintirile câmpurilor de luptă spălate cu sânge, cu sunetul necontenit al armelor şi al gemetelor de durere, cu imaginea şanţurilor de apărare care s-au făcut morminte, cu tabloul distrugerii, în care sate şi oraşe au rămas fără viaţă, pustiite de lume şi bombardate de inamici. A dus cu sine o imagine a nimicirii omeneşti. Pentru că dincolo de datele tehnice, numele conducătorilor armatei, hărţi reconfigurate pe care le găsim în cărţile de istorie, războiul a însemnat pentru toţi cei care l-au trăit o manifestare cruntă a suferinţei în toate formele ei.
Nea Fane, aşa cum era cunoscut la Cheia, în locurile natale, şi-a învăţat copiii şi nepoţii să-şi iubească ţara, să aprecieze munca, să-şi respecte semenii. Le-a presărat copilăria cu poveşti din şi despre război”, au scris reprezentanții CJ Prahova.