Celebrul scriitor din Berna Michel Peyramaure a murit la vârsta de 101 ani, potrivit editorului său, Philippe Robinet, directorul editurii Calmann-Lévy.

Michel Peyramaure, născut la 30 ianuarie 1922 la Brive, a fost autorul a o sută de cărți.

A publicat un nou volum în fiecare an cu regularitatea unui metronom, până la ultimul Inventaire avant fermeture (Calmann-Lévy).

„Este o figură tutelară a literaturii care ne părăsește, un maestru al romanului istoric, autor al unei opere monumentale de peste o sută de romane”, subliniază editura Calmann-Lévy.

Michel Peyramaure, pilonul L’École de Brive și Târgului de carte de la Brive

„Întotdeauna a refuzat să meargă la Paris, în ciuda solicitărilor, pentru că rămăsese atașat de Brive; de la prima ediție nu a lipsit de la niciun târg de carte, cu excepția celui de anul trecut, când a fost bolnav”, subliniază François David, comisarul general al Târgului de carte de la Brive.

Michel Peyramaure a fost, de asemenea, un pilon al L’École de Brive, o gașcă veselă de scriitori condusă de editorul Jacques Peuchmaurd la Robert Laffont, cu Claude Michelet, Denis Tillinac, Christian Signol, Yves Viollier, Jean-Guy-Soumy, care, timp de decenii, a vândut milioane de exemplare din marile serii populare.

În plus, Peyramaure este la originea, alături de alții, a Târgului de carte de la Brive, în sud-vestul Franței, care a devenit un eveniment literar major.

Epicurian, republican, deschis și curios, Michel Peyramaure primea pe oricine dorea în casa sa din Brive, la un mic whisky, și fiecare vizitator pleca cu o carte pe care o putea alege din monumentala bibliotecă a scriitorului.

Regretatul scriitor nu s-a oprit doar la romane istorice

Recent, el a apărut pe coperta revistei Le Point pe tema „lecții pentru centenari”, pozând acasă în timpul orelor de tai chi, scrie Le Point.

Majoritatea romanelor scrise de regretatul scriitor sunt istorice („Crăciunul portocaliu”, „Pasiunea cathară”, „Prizonierii din Cabrera”, „Romanul cruciadelor”…). Totuși, el a scris și biografii ale unor personaje ilustre, adesea romanțate, printre care Ioana d’Arc, Henric al IV-lea, Napoleon și actrița Sarah Bernhardt.

Nu în ultimul rând, regretatul scriitor a fost și autor de cărți pentru copii, dar și de ghiduri locale. Romanele sale au fost traduse în 15 limbi.