Doliu în România! Un mare artist s-a stins din viață cu o zi înainte de vernisajul unei expoziții de fotografie contemporană în care avea lucrări şi el. „Fotografiile şi filmele realizate de el vor rămâne mărturii vii ale unor momente unice”, a anunțat soția sa.
Doliu în România. Ioan Clopoțel s-a stins din viață
Pe data de 24 august, Ioan Clopoțel, un cunoscut fotograf-cronicar din Piatra Neamț, a suferit un atac cerebral. Înmormântarea sa va avea loc duminică, 28 august 2022.
Tragicul incident a avut loc exact cu o zi înainte de vernisajul unei expoziţii de fotografie contemporană în care avea lucrări şi el. La Biblioteca „G.T. Kirileanu” Neamţ avea loc un eveniment de fotografie contemporană tipărită la mari dimensiuni. La acest eveniment trebuia să își expună lucrările şi fiul său, Petru, care este la fel de pasionat de artă precum era tatăl său.
„Sperăm să trezim interesul pasionaţilor de fotografie. Lucrările sunt de dimensiuni apreciabile şi acoperă multiple genuri ale acestei arte, încercând să stabilească legături cu cele mai interesante curente fotografice depistate în lumea «Vânătorilor de imagini»”, spunea Ioan Clopoţel despre vernisajul la care nu a mai putut ajunge.
„Fotograful – cronicar şi-a luat de-acum o pauză mare. Nu va mai cutreiera străzile oraşului pe care l-a îndrăgit atât de mult. Va cutreiera, poate, gândurile noastre. Fotografiile şi filmele realizate de el vor rămâne mărturii vii ale unor momente de viaţă unice, vor fi ancorele pe care ni le-a lăsat să ne putem fixa în timp, timpul acesta care nu mai are «cu oamenii nesfârşită răbdare»”, a transmis soția sa, care este profesoară de limbă și literatură română la un liceu din Piatra Neamț.
Ioan Clopoţel a a rămas în amintirea oamenilor care l-au cunoscut ca un bărbat blând, altruist şi mândru. Acesta era omniprezent și renumit în Piatra Neamţ. Oamenii îl vedeau adesea cu aparatul de fotografiat la gât, imortalizând diverse evenimente cotidiene. Oferea, dezinteresat, poze tuturor redacţiilor de presă din România și chiar și unor ziare nemțești.
Uneori, când considera că nedreptățile sociale au ajuns la un nivel alarmant, Ioan Clopoțel protesta singur, confecționându-și pancarte pe care scria mesaje legale de problema pentru care protesta. Ioan Clopoţel avea un master în fotografie, video şi procesarea computerizată a imaginii, la Universitatea „George Enescu“ din Iaşi, potrivit Adevărul.
Doliu în Japonia. Tsuneko Sasamoto s-a stins din viață
Vă amintim că, zilele trecute, s-a stins din viață și fotografa japoneză Tsuneko Sasamoto, considerată prima femeie fotojurnalist din Japonia. Femeia a încetat din viață la 107 ani. Tragicul anunț a fost făcut de presa niponă, citată de către agenția de presă Reuters.
Fotojurnalistă din Japonia a murit în cursul zilei de 15 august, cu doar două săptămâni înainte de a împlini vârsta de 108 ani. Presa japoneză a scris că femeia ar fi murit din cauza bătrâneții.
Tsuneko Sasamoto s-a născut la Tokyo chiar în anul în care a început Primul Război Mondial. Fotografa și-a dorit în primă fază să devină pictoriță, însă tatăl ei nu a susținut-o în acest demers. Ulterior, celebra fotojurnalistă și-a găsit inspirația după ce a văzut un film alb negru alături de un prieten. Aceasta a început apoi să lucreze ca fotograf, iar în 1940 a devenit membru al Asociației Fotografilor din Japonia.
Fotografiile ei au rămas în istorie. Tsuneko Sasamoto a surprins mai multe persoane faimoase de-a lungul carierei sale, precum generalul Douglas MacArthur, care a coordonat ocupaţia americană a Japoniei după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și șotiile unor mineri, imaginile sale făcând înconjurul lumii.