Domeniile de Internet, au cinci terminatii in functie de specificul paginii. Domeniile .com reprezinta o organizatie comerciala, .net sunt firmele care activeaza in domeniul unei retele de Internet, .gov sunt organizatii guvernamentale, .org sunt organizatiile nonprofit, iar restul domeniilor au ca terminatie simbolul tarii unde fiinteaza, de exemplu .ro pentru Romania.
De ce are nevoie cineva de un domeniu .com? Pentru ca orice utilizator de Internet care cauta, de exemplu, o firma pe Internet, va tasta automat www.firma.com. Este adevarat ca utilizatorii romani cauta pe Web site-urile cu terminatiile .ro, dar cum Internetul creeaza posibilitatea unei firme de a se prezenta in fata oricarei persoane indiferent de nationalitate, este de preferat un site care sa aiba terminatia .com. Asa ca cel mai simplu mod de a va face firma cunoscuta este sa va cumparati domeniul .com pentru numele firmei sau specificul ei de activitate. Pare simplu, dar e foarte greu de realizat. Pentru ca nume de domenii cum ar fi flori.com sau mobila.com au fost printre primele care s-au vandut.
Pana anul trecut, singura firma autorizata sa inregistreze domenii pe Internet era compania americana Network Solutions Inc. (NSI). insa guvernul american a destramat monopolul NSI, infiintand Autoritatea pentru Adrese si Nume pe Internet, (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN); acum, in lume exista aproximativ 30 de companii care au acest drept. Iar acestea au, la randul lor, o multime de parteneri carora le acorda dreptul de a vinde domenii contra unui comision.
Licitatiile ajung pana la 1,9 milioane dolari
Cifrele cu care se incheie licitatiile pentru un domeniu .com cu o denumire comerciala pentru un anumit domeniu de activitate sunt uluitoare, ele ajungand sa depaseasca un milion de dolari. De exemplu, pe site-ul GreatDomains.com, unde cei interesati pot participa la licitatii pentru a-si cumpara un domeniu .com, ultimul pret pentru domeniul savings.com (economii) este de 1.900.000 USD; oferta continua, iar domeniul loans. com (imprumuturi) s-a vandut cu trei milioane de dolari.
Cum poate deveni cineva inregistrator autorizat de domenii de Internet? Contra unei anumite sume de bani, in dolari puteti obtine statutul de inregistrator autorizat pentru domeniile .com, .net sau .org. Tot ce va trebuie este un server puternic si o pagina de Internet, putina publicitate, si afacerea-i gata, numai clienti sa fie.
in Statele Unite, vanzarea de domenii de Internet a devenit o afacere uriasa, ridicata chiar la rang de industrie. Firmele care au prins miscarea de la inceput si si-au rezervat din timp un loc in trenul „dot com” pot fi considerate castigatori ai maratonului lumii afacerilor, deoarece cifra lor de afaceri se ridica anual la miliarde de dolari. Ca asa stau lucrurile acolo n-ar trebui sa mire pe nimeni, pentru ca americanii au si posibilitatea de a face astfel de afaceri. Cumpararea de domenii se face exclusiv cu plata on-line prin carte de credit, iar in sistemul financiar al Statelor Unite orice cetatean poate detine un asemenea instrument.
Romanii intreprinzatori s-au apucat de treaba
Cu toate ca majoritatea oamenilor de afaceri romani au inteles ca Internetul este un instrument foarte folositor pentru a avea succes, ei nu au posibilitatea de a-si face publicitate in acest mod. Un domeniu de Internet .com nu costa chiar atat de mult, preturile obisnuite variaza intre 20 si 50 de dolari pe an. A