Dupa .com si .ro, Internetul devine european prin lansarea.eu, disponibil din aceasta toamna. Comisia Europeana a insarcinat Eurid, asociatie cu scop nelucrativ, sa puna in practica numele de domenii .eu. Cu sediul la Bruxelles, Eurid nu are insa dreptul de a inregistra direct aceste noi nume de domenii. Doritorii trebuie sa contacteze un “registrar” care intermediaza inregistrarea. Eurid centralizeaza atribuirea numelor de domenii, dupa principiul “primul venit, primul servit.”
Eurid a acreditat aproape 350 de “registrari”. Directorul general al Eurid, Marc Van Wesemael, spune ca infiintarea .eu “este benefica pentru imaginea societatilor. Inainte de a cauta o firma cu ajutorul Google, utilizatorul Internet va incerca numele acesteia .eu.” Demersul european este strategic: vizeaza sa creeze un spatiu european pe Internet, in timp ce toate numele de domenii erau pana in prezent administrate in Statele Unite.
Eugen Staicut, cercetator stiintific gradul I la Institutul de Cercetare Informatica, care se ocupa de serviciul de administrare domenii.ro, din cadrul ICI, crede ca domeniul .eu va avea succes.
.biz si .info au avut un semi-esec, dar se pare ca .eu nu va avea aceeasi soarta, deoarece domeniile .biz si .info sunt domenii generice si au un concurent puternic, .com, care este domeniul cel mai cautat in lume. Spre deosebire de .biz si .info, .eu este legat de tarile membre ale Uniunii Europene si va prezenta interes pentru acestea, spune Staicut.
“Domeniul .eu va prezenta interes,
mai ales in contextul dezvoltarii si cresterii interesului pentru comertul online.”
Eugen Staicut, cercetator stiintific gradul I la Institutul
de Cercetare Informatica
“In ce priveste firmele romanesti, pentru acestea, .eu va prezenta interes oferindu-le posibilitatea sa-si prezinte produsele si serviciile si sa-si dezvolte afacerile in spatiul .eu.” Detinatorii de domenii .ro sunt in prezent: agenti economici, 84%, persoane fizice, 12%, unitati de invatamant (scoli, licee, universitati), librarii, muzee, ONG-uri, 3%, administratia publica, 1%. “Cum marea majoritate a detinatorilor de domenii .ro sunt agenti economici, cred ca pentru o buna parte din acestia domeniul .eu va prezenta interes, mai ales in contextul dezvoltarii si cresterii interesului pentru comert online.”
In prezent, 96 de parteneri au acord de inregistrare de domenii in Romania (numiti registrari). Dintre acestia, 25% inregistreaza un numar de domenii mai mare pe luna, restul inregistrand doar cateva domenii pe luna, o parte din acestia, chiar un domeniu la cateva luni.
Unii dintre registrarii romani au facut deja demersurile pentru a putea oferi utilizatorilor romani domenii.eu. Este cazul OfficeINN, care a depus documentatia necesara pentru a deveni membru acreditat in vanzarea acestor domenii. Licenta va fi primita in cursul lunii septembrie. “OfficeINN a stabilit un pret de vanzare catre end-user de 15 euro pentru un domeniu .eu”, spune Cristian Tecar, de la OfficeINN.
Cosmin Neagu, de la Rospot/Rohost, nu crede ca ar trebui sa neglijam zona .ro in favoarea .eu. Firma sa este partener ICI din 2001 si de atunci a inregistrat aproximativ 5.000 de domenii .ro. Pe langa acestea, au inregistrat si domenii .com, .net, .org, .biz si .info .cam 10-20% din numarul celor .ro. Avand in vedere ca in momentul de fata sunt circa 100.000 de domenii .ro inregistrate, RNC-ul a avut in medie 750.000 USD/an din vanzarea de domenii (probabil ca spre un milion USD in ultimii doi ani), aproximeaza Neagu. “Castigurile partenerilor din vanzarea directa de domenii .ro nu cred sa depaseasca in total 100.000, maximum 200.000 USD.”
Radu Tofan, de la Romarg, un alt registrar roman, crede ca “interesul pentru domeniile .eu probabil va fi ca si pentru cele internationale: in masura in care firma are interese pe pietele internationale, atunci va fi interesata de achizitia unui domeniu .eu, altfel cred ca va mai astepta.”
Alina Nemes, director general al Rol.ro, spune ca “noul domeniu .eu ar putea fi interesant pentru cei care care au ca public piata europeana sau pentru cei care doresc sa puna in evidenta originea europeana a afacerii lor.”
Una peste alta, se pare ca, intr-adevar, domeniile .eu vor avea succesul asteptat, desi Comisiei Europene i-a luat mult timp ca sa adopte aceasta masura, a carei idee dateaza din 1997.
Foarte scurt istoric .ro
Eugen Staicut de la ICI traseaza istoricul domeniilor .ro pana in momentul crearii acestora, in anul 1993.
Unii specialisti din Romania folosesc adrese de e-mail terminate in.de (Germania), altii cu .nl (Olanda), .fr (Franta), in functie de colaborarile externe in care sunt implicati. Constatand ca domeniul .ro nu este folosit, am inceput sa ma interesez si sa aflu care este situatia, ce s-ar putea face, de ce nu poate fi folosit. In felul acesta am ajuns la RIPE (Rèseaux IP Europèens), forul desemnat de IANA pentru administrarea adreselor IP pentru Europa, Africa de Nord si Orientul Apropiat, infiintat in 1989, cu sediul la Amsterdam.
Mai intai, am obtinut pentru ICI statutul de “registru local IP” pentru Romania de la RIPE. Prima adresa alocata Romaniei a fost adresa 192.162.16.0/24, care este in prezent folosita de registrul de domenii .ro (ROTLD). Ulterior am obtinut blocul de adrese 193.226.0.0/16 pentru a fi alocat la utilizatorii din Romania. Este inceputul Internetului in Romania, despre care se cunostea putin pe vremea aceea si nimeni nu banuia explozia ce urma sa o aiba in lume si implicit si in Romania. Registrul local stabilit in ICI si-a adus o contributie majora la dezvoltarea Internetului in Romania prin punerea la dispozitie si administrarea nameserverelor primare si secundare pentru domeniul .ro, alocarea de adrese IP si numere de sisteme autonome.
In mai 1992, am inceput demersurile prin RIPE pentru inregistrarea domeniului .ro. A fost un proces lung, pana in februarie 1993. Cererea de inregistrare am trimis-o prin e-mail prin intemediul RIPE, catre IANA (Internet Asignment Numbers Authority), singura autoritate delegata pentru alocarea numelor de domenii de nivel inalt, cum sunt codurile de tara.
In decembrie 1992, am pus in functiune prima legatura pe o linie inchiriata din Romania pentru acces la retelele de cercetare europene (EARN) intre ICI si Universitatea Viena. Legatura s-a dovedit viabila, se oferea acces la serviciile EARN si Internet. Lipsea insa domeniul .ro, pentru ca accesul la Internet sa fie complet. Trebuie mentionat ca inregistrarea domeniului .ro nu a insemnat doar trimiterea unui formular pe e-mail. Ca domeniul sa poata fi inregistrat, trebuia pus in functiune un sistem de servere de nume. Numai dupa testarea functionarii corecte a acestui sistem de nume, IANA inregistreaza un domeniu de nivel inalt. De aceea a trebuit sa intreprind demersuri pentru realizarea acestui sistem. Pe 26 februarie 1993, domeniul .ro a fost activat si inregistrat in baza de date IANA, cunoscand o dezvoltare exploziva in anii care au urmat.
Numarul de domenii in tarile UE
Tara | Numar de domenii |
Germania .de | 8.460.611 |
Anglia .uk | 3.950.881 |
Olanda .nl | 1.400.000 |
Elvetia .ch | 670.000 |
Franta .fr | 300.000 |
Polonia .pl | 292.000 |
Italia .it | 1.020.000 |
Cehia .cz | 193.000 |
Ungaria .hu | 160.000 |
Suedia .se | 315.000 |
Norvegia .no | 227.000 |
Croatia .hr | 27.540 |
sursa: ICI
Evolutia numarului de domenii .ro
sursa: ICI