Multi entuziasti ai Internetului au incercat sa-l creioneze in diverse feluri. Abordarile sunt numeroase: de la „pomul laudat”, pana la „cloaca”. Daca stam sa-l privim din punctul de vedere al domeniilor, Internetul seamana cu un bloc de locuinte. Fiecare apartament (site) are la intrare o placuta prin care anunta orice vizitator, musafir poftit sau nepoftit, identitatea site-ului si carei familii apartine.
La data de 06.02.2000 erau inregistrate nu mai putin de 14.841.093 de domenii pe tot globul (www.domainstats.com). Domeniile sunt nume usor de retinut atribuite computerelor de pe Internet (Ex.: www.capital.ro). Ele corespund unei serii de numere (numite IP) ce servesc ca adrese de root pe Internet. Sistemul de nume-domenii de pe Internet (DNS-Domain Name Server) consta intr-un director ce cuprinde toate numele de domenii – cu computerele corespunzatoare – inregistrate atat pe numele persoanelor fizice, cat si al celor juridice. Cand se inregistreaza un domeniu, acesta va fi automat asociat cu computerul de pe Internet care va purta acel nume atata timp cat inregistrarea are efect. In Romania, administratorul pentru domeniul cu extensia „.ro” care defineste in mod explicit apartenenta site-urilor la tara noastra este ICI (Institutul de Cercetari Informatice). inregistrarea domeniilor in Romania a demarat in prima decada a anului 1992.
Un nume pe viata pentru 61 de dolari
Solutiile pe care le-a avut atunci Romania semanau cu peticele din turul pantalonului. Lipsa unei dotari normale in acei ani a fortat domeniul „.ro” sa fiinteze pe servere din Austria si pe servere „oglinda” din SUA, Olanda sau Suedia. Lucrurile au evoluat si ICI a reusit sa se doteze cu aparatura si necesarul pentru adimistrarea proprie a domeniului, concomitent cu aprobarea oficiala din partea INTERNIC a inregistrarii domeniului.
Pentru inregistrarea unui domeniu cu una din extensiile .ro, .com.ro, .org.ro, .tm.ro, nom.ro, info.ro, rec.ro, arts.ro, firm.ro, store.ro, www.ro, ICI percepe o taxa de 61 USD inclusiv TVA, domeniul inregistrat fiind, cel putin pentru moment, rezervat pentru o perioda nelimitata de timp. in exterior, practica arata ca taxa pentru rezervarea domeniului se rasplateste dupa o perioada de doi ani. ICI nu percepe taxe suplimentare pentru intretinerea familiei de domenii cu extensia .ro. Dl inginer Eugenie Staicut (ICI) prevede pentru viitor o taxa de intretinere, dar „instaurarea unei asemenea taxe nu va interveni mai devreme de 2002”. ICI nu este insa responsabil pentru rezervarea unei adrese cu extensia .com, .net sau . org, putand, in cel mai bun caz, sa consilieze pe cei doritori, indreptandu-i catre organizatiile internationale care au in administrare aceste extensii.
Alocarea de domenii a revenit, la inceputurile acestei activitati, in exclusivitate mediilor universitare. O data cu transformarea Internetului in mediu comercial, si firmele romanesti au simtit nevoia de a fi prezente pe Internet. Daca la inceput, in 1992, nu se percepea nici o taxa pentru rezervare, aceasta a devenit o practica la sfarsitul anului 1995, cand s-a facut simtita o crestere a numarului de cereri pentru rezervarea de domenii. In 1993 au fost inregistrate numai doua domenii in Romania, in 1994 numarul acestora a ajuns la 17, cifra incepand sa urce timid in 1995. Din 1996 a urmat „explozia” inregistrarilor, daca se poate numi asa. Domeniile s-au dublat de la an la an, ultima inregistrare datand din 31 ianuarie 2000 si indicand un numar de 4.400 de domenii (ICI). Un calcul grosier ne arata ca inregistrarea de domenii poate aduce bani frumosi, incasarile ridicandu-se din 1995 pana in prezent la suma de aproximativ 200.000 dolari.
Un „binevoitor” poate inregistra numele mai multor companii care, ulterior, vor dori sa aiba o adresa dedicata de Internet. Finalitatea unei asemenea operatii poate conduce la unul din urmatoarele scenarii: cumparatorul se poate dovedi a fi concurentul unei firme si, in acest fel, ii blocheaza accesul la o adresa simpla si usor de retinut, aceasta fiind nevoita sa apeleze la adrese mai complicate. De exemplu, Mobifon a cumparat de la ICI domeniul www.MobilRom.ro. Problemele celor de la Mobilrom nu s-au oprit aici. Dorind sa inregistreze www.Dialog.ro, a aflat ca domeniul este rezervat de Oganizatia Soros Iasi, care avea in derulare un program intitulat Dialog.
CEC a fost pus
in dificultate
Dar la fel de adevarat este ca domeniile pot fi cumparate pentru a fi revalorificate la pret de specula. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), dorind sa-si deschida propriul site cu extensia .ro, s-a trezit cu domeniul ocupat si pusa in situatia de a plati mult mai mult rezervarea numelui. incercand sa faca o plangere catre ICI, s-a lovit de neputinta acestora de a face fata unui asemenea fenomen. Ca masura preventiva, ICI a introdus in formulare o nota prin care isi declina responsabilitatea in fata unor asemenea situatii, aruncand pisica moarta undeva intr-un loc pustiu care se cheama vid legislativ. O alta metoda de a face rau de dragul de a face rau este modificarea datelor celui care inregistreaza domeniul. Daca binevoitorul cunoaste toate datele prin care un domeniu este inregistrat la ICI, acestea pot fi modificate printr-un simplu mail. Este un aspect neplacut pentru toata lumea.
in primul rand, pentru detinatorul domeniului care se trezeste aruncat in necunoscut. in al doilea rand, pentru utilizatorii frecventi ai domeniului modificat, care, pentru cateva zile, nu mai gasesc adresa la care se conectau si, nu in ultimul rand, pentru cei de la ICI care vor trebui sa treaca de la automatizare la lucrul de mana, adica sa renunte partial la inregistrarea automata si revenind, pentru confirmari si stampile, la batranul fax.
Deocamdata, Romania se afla, ca numar de domenii, alaturi de Luxemburg si Islanda, dar ritmul inregistrarilor creste exponential, conform statisticilor din ultimii trei ani.
Domeniile romanesti se vand cu rezervare
17 februarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 17 februarie 2000, 14:00
Multi entuziasti ai Internetului au incercat sa-l creioneze in diverse feluri. Abordarile sunt numeroase: de la "pomul laudat", pana la "cloaca". Daca stam sa-l privim din punctul de vedere al domeniilor, Internetul seamana cu un bloc de locuinte. Fiecare apartament (site) are la intrare o placuta prin care anunta orice vizitator, musafir poftit sau nepoftit, identitatea site-ului si carei familii apartine. La data de 06.02.2000 erau inregistrate nu mai putin de 14.841.093 de domenii pe tot glob
Etichete: arhiva,
domenii,
domeniul
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook