Ion Ţiriac s-a ales cu ţarcul de vânătoare de la Balc sub supraveghere sanitar-veterinară după ce cinci porci împuşcaţi la vânătoare din week-end au fost depistaţi cu trichineloză.

Analizele de laborator au arătat că cinci dintre cei 160 de mistreţi împuşcaţi la Balc au trichineloză şi în consecinţă complexul cinegetic de la Balc a fost declarat de Direcţia Sanitar-Veterinară Bihor drept zonă infestată cu trichinela.
“Toţi cei 160 mistreţi recoltaţi sâmbătă şi duminică, la ultima ediţie a vânătorii de la Balc, au fost analizaţi din punct de vedere sanitar-veterinar, iar cinci dintre exemplarele doborâte au fost găsite infestate cu trichinela”, a declarat directorul adjunct în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Sorin Hodişan.

Declararea complexului de la Balc drept zonă infestată cu trichinela “nu înseamnă că pe viitor ar putea fi interzise partidele de vânătoare, ci o supraveghere sporită a zonei, precum şi instituirea obligativităţii ca, de acum, toate exemplarele recoltate din respectivul perimetru să fie analizate din punct de vedere sanitar-veterinar”, a spus Hodişan.

Mistreţii sănătoşi vor ajunge la căminele de copii şi bătrâni

Directorul DSVSA a precizat că cele cinci exemplare de mistreţ găsite necorespunzătoare la examenul trichineloscopic “au fost confiscate şi predate la societatea Protan, pentru a fi distruse”.
La partida de vânătoare de la Balc au fost prezenţi şase angajaţi ai DSVSA Bihor, trei medici şi trei asistenţi, care au efectuat analize pentru depistarea trichinelozei şi a pestei, la toţi cei 160 de mistreţi de la care au fost luate probe.

Restul mistreţilor, adică cei sănătoşi, au fost transportaţi, marţi, la Giurgiu, unde funcţionează singurul abator din ţară specializat în procesarea cărnii de mistreţ.
“După prelucrare, întreaga cantitate de carne şi mezeluri va fi distribuită unor cămine de copii şi de bătrâni, în mod gratuit”, a spus Hodişan.