900 de societăți și firme din segmentul distribuției de produse petroliere se vor închide. Mii de angajați își vor pierde locurile de muncă. Semnalul de alarmă este lansat de Asociația Națională a Petrolului și de Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere, printr-o scrisoare deschisă în care atrag atenția președintelui României, Klaus Iohannis, parlamentarilor, membrilor Executivului și opiniei publice asupra monopolului care va fi instituit dacă proiectul legislativ pentru completarea articolului 435 din Legea 227/201 va fi aprobat.
Companiile din domeniu nu înțeleg de ce, în plină pandemie SARS-COV-2 , unii parlamentari se întorc practic împotriva intereselor cetățenilor acestui stat. Închiderea a sute de firme și distrugerea a mii de locuri de muncă nu este singura consecință gravă a proiectului legislativ pentru completarea articolului 435 din Legea 227/201. Prețurile produselor petroliere ar ajunge în mâna unui cerc restrâns de oameni de afaceri care prin controlul exercitat ar putea determina o creștere artificială a prețurilor, creștere care se va reflecta în multe segmente ale vieții economice. Mai mult chiar, în această perioadă grea din punct de vedere economic, bugetul de stat va pierde anual zeci de milioane de euro. De exemplu, doar șase dintre companiile care fac parte din Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere contribuie anual la bugetul de stat cu peste 44 de milioane de euro.
Domnule președinte al României,
Domnule prim ministru,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Vă solicităm să analizați proiectul legislativ pentru completarea articolului 435 din Legea 227/201 și credem că soluția cea mai onestă ar fi retragerea acestui proiect sau votul împotrivă! Inițiatorul proiectului, parlamentarul PMP, Costin Sebastian Moise susține că dorește combaterea evaziunii fiscale din sectorul distribuției produselor petroliere dar companiile din domeniu susțin că, dimpotrivă, acest proiect va crește evaziunea fiscală. Considerăm că această activitate este foarte bine reglementată iar statul trebuie să își exercite mecanismele de control.
Proiectul legislativ pentru completarea articolului 435 din Legea 227/2015 a fost elaborat și susținut de un grup de parlamentari din PMP, PSD și PNL. Proiectul prevede că, în vederea obținerea atestatului de comercializare, operatorii economici care intenționează să distribuie și să comercializeze angro produse energetice au obligația să dețină spații de depozitare corespunzătoare. Practic, doar firmele care au depozite coresponzatoare vor putea comercializa produse petroliere. Câte companii au aceste depozite? Odată cu răspunsul veți afla și cine ar fi beneficiarii direcți ai acestei neobișnuite ininițative legislative. Cîte dintre firmele care acum activează pe piața distribuției de produse petroliere își vor permite investiții de sute de mii de euro în această perioadă. Nici una.
Care vor fi consecințele pentru clienții noștri? Companiile din cadrul Asociației Naționale a Petrolului și din Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere asigură combustibil pentru mai mult de jumătate din producătorii agricoli din România. Vor pierde modalitatea de finanțare prin plata carburantului la termenul de plată. Societățile din segmentul distribuției de produse petroliere creditau practic agricultorii. Ce se va întâmpla cu ei? Poate răspunde domnul Costin Sebastian Moise, parlamentar PMP, inițiatorul acestui proiect?
Societățile noastre aprovizionează cu combustibil școli, spitale, companii de transport public, unități militare, inspectorate pentru situații de urgență și aeroporturi. Dacă acest proiect este votat atunci vor fi blocaje pe termen scurt și mediu în activități din toate domeniile. Cine își asumă responsabilitatea? Poate răspunde domnul Costin Sebastian Moise, parlamentar PMP, inițiatorul acestui proiect?
Vă mulțumim!