Industria românească are 18 roboți la 10.000 de muncitori, de două ori mai mult ca în 2014, potrivit ultimului raport al Federației Internaționale pentru Robotică (IFR).
Industria auto este cel mai mare client pentru constructorii de roboți.
România se află însă mult în spatele vecinilor din Europa Centrală și de Est la acest capitol. Polonia are o densitate dublă față de noi, de 36 de roboți la 10.000 de angajați în industrie, în timp ce Ungaria, Cehia și Slovacia au 78, 119 și respectiv 151 de roboți.
România a crescut în trei ani cu 70% densitatea roboților din industrie, de la 11 roboți la 10.000 de muncitori, la 18 roboți în 2017. Liderii mondiali în acest domeniu sunt Coreea de Sud, cu 710 roboți, urmată de Singapore cu 658 și Germania cu 310 roboți la 10.000 de lucrători. Japonia, care în 2009 deținea supremația în acest domeniu, este situat în prezent pe locul 4, cu 301 roboți la 10.000 de angajați în industrie.
”Cererea de roboți a industriei din România este în creștere, ceea ce înseamnă că antreprenorii și managerii se bazează tot mai mult pe soluțiile de automatizare pentru a crește nivelul și calitatea producției. O tendință remarcabilă este că firmele mici și mijlocii și start-up încep să descopere avantajele roboților ieftini, flexibili și ușor de programat, care sunt deja foarte populari în țările dezvoltate. Având însă în vedere ritmul rapid de creștere a cererii în alte țări din regiune, ne menținem estimarea de anul trecut, ca Româna are nevoie în continuare de 10.000 de roboți în plus pentru a rămâne competitivă în Europa Centrală și de Est. Experiența țărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie”, a declarat Răzvan-Vasile Isac, Sales Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat roboții industriali care lucrează alături de angajați, denumiți și coboți.
Potrivit IFR, în România ”lucrează” circa 3.100 de roboți, iar 40% sunt folosiți în industria auto. Alt domeniu în care sunt ceruți mulți roboți industriali este cel al prelucrării plasticului și al cauciucului, care folosește 22% din baza instalată de roboți. Anul trecut România a cumpărat 634 de roboți industriali.
La nivel mondial ”lucrează” peste 2 milioane de roboți industriali, iar în 2017 s-a înregistrat cel mai mare volum de vânzări din istoria industriei, de 381.000 de unități. Peste o treime din total a fost achiziționat de China, care de altfel are și cel mai mare număr de roboți în serviciu – 470.000. IFR estimează că numărul de roboți industriali din întreaga lume va fi de circa 4 milioane în 2021. Cererea va fi susținută de tehnologii precum Industrial Internet of Things (IIoT), roboții colaborativi, inteligența artificială și big data.
Roboții colaborativi (coboții) sunt ușor de folosit, adaptabili, eficienți din punctul de vedere al costurilor și pot fi utilizați în siguranță. Aceștia pot fi programați simplu și repede, chiar și de către persoane fără experiență. Ușurința în utilizare echivalează cu o scădere semnificativă a costurilor, a timpului de programare și de punere în producție a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investiției într-un termen mult mai scurt decât în cazul roboților obișnuiți, de dimensiuni mari.
Universal Robots a fost înființată în 2005 de către actualul director tehnic (CTO) al companiei, Esben Østergaard, în calitate de co-fondator. Compania, parte a Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca, și are subsidiare și birouri regionale în Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Spania, Italia, Republica Cehă, Turcia, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Mexic. În 2017, Universal Robots a înregistrat venituri de 170 de milioane de dolari americani. În prezent sunt instalați în întreaga lume peste 27.000 de roboți UR.