În actualul exerciţiu bugetar multianual al Uniunii Europene se prefigurează că domeniul IT din România ar putea atrage o sumă egală sau chiar mai mare de un miliard de euro, bani care vor proveni atât din cofinanţări din fonduri europene, cât şi din mediul privat şi din bani de la bugetul de stat, a declarat joi, la Cluj-Napoca, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
'Tot domeniul pe care îl are România ITC va beneficia, din perspectiva noastră, de un buget de peste un miliard de euro, fonduri publice, de la bugetul de stat, prin programele obişnuite – ajutor de stat, fonduri special pentru investiţii mari şi foarte mari, scheme de minimis până în 200 de mii de euro, cele care sunt reglementate de UE prin ajutoarele de stat', a spus ministrul Cotovelea, care a adăgat că la aceste sume se adaugă şi fonduri private.
Aceste investiţii pot fi maximizate printr-o strategie a Guvernului care să fie expusă în Agenda Digitală 2014-2020, a mai spus ministrul pentru Societatea Informaţională, care a dat ca exemplu de proiect Clusterul IT de la Cluj şi a spus că autorităţile sunt pregătite să susţină asemenea idei.
'Suntem gata să sprijinim mediul privat de aici şi din ţară. Bucureştiul este şi el un important centru în acest context, numai în patru luni cam toţi preşedinţii de companii multinaţionale, nu aş vrea să numesc aici, dar primele zece au venit în Bucureşti, au venit în România şi şi-au arătat disponibilitatea de a investi sume extreme de importante în perioada următoare. Unul din primii doi jucători pe piaţa de Telecom, săptămâna trecută, a deschis un nou centru de afaceri în Capitală', a spus Răzvan Cotovelea.
El preconizează că investiţiile vor continua, datorită cadrului fiscal şi legislativ care este 'extrem de atractiv', dar şi datorită facultăţilor din domeniu care pregătesc la un nivel considerat înalt specialişti de ITC.
Potrivit ministrului, în fiecare an, peste 7.000 de tineri termină studiile şi, de asemenea, există în prezent aproximativ 100.000 de specialişti ITC acreditaţi, care îşi desfăşoară activitatea în România, lucru care contribuie la plasarea şi menţinerea ţării în primele trei state în Europa, în ceea ce priveşte numărul mare de oameni calificaţi în acest domeniu.
Nu în ultimul rând, şi numărul IMM-urilor din domeniul IT care funcţionează în România este unul important, deoarece ele au o valoare adăugată extrem de importantă şi la Produsul Intern Brut şi la ceea ce înseamnă valorificarea drepturilor de autor în exportul de inteligenţă românesc.
'Ştiţi foarte bine că şi în zona producerii de soft am început, ca şi în alte domenii, cu producerea de lohn, am produs soft pe anumite comenzi pentru anumite companii, din ce în ce mai mult aceste companii, odată capitalizate, au început să vină cu propriile produse, cu propriile servicii şi să se asigure încet-încet o creştere a exportului cu valoare adăugată', a precizat Răzvan Cotovelea.
Ministrul consideră că şi statul român a fost unul dintre beneficiarii acestei creşteri, prin impozitele şi taxele colectate şi a precizat că în perioada următoare este foarte importantă stabilizarea forţei de muncă din domeniu.
'Aceşti şapte mii de absolvenţi de care vorbeam au o perspectivă foarte bună în utilizarea capacităţilor lor intelectuale în ţară, la nişte salarii competitive pentru Europa, ceea ce niciun alt sector din România, comparativ cu UE, nu a reuşit până acum să realizeze', a spus ministrul pentru Societatea Informaţională.
Răzvan Cotovelea se află joi la Cluj la invitaţia mediului de afaceri din domeniul IT, dar şi pentru a discuta cu reprezentaţii universităţilor care pregătesc în facultăţile lor specialişti în acest domeniu. Practic, ministrul a început, la Cluj, seria de consultări naţionale pentru conturarea Agendei Digitale 2014-2020.
Răzvan Cotovelea va avea în lunile următoare întâlniri în mai multe zone ale ţării pentru a discuta cu reprezentanţii domeniului ITC despre nevoile şi propunerile lor, înainte de a fi elaborată strategia guvernamentală, respectiv Agenda Digitală pentru următorii şapte ani. AGERPRES