Potrivit acestuia, infrastructura şi agricultura sunt domeniile în care România ar trebui să atragă investitori şi să realizeze parteneriate public-private în perioada următoare.
"România are cel mai mare număr de ferme agricole din UE, adică 3,9 milioane, faţă de 2,4 milioane în Polonia, 1,7 milioane în Italia, un milion în Spania şi 500.000 în Franţa. Problema este că suprafaţa agricolă medie a unei ferme din România este de 3 hectare, faţă de 6 în Polonia şi 52 de hectare în Franţa. Acestea sunt câteva dintre sursele de ineficienţă ale agriculturii din România’", a explicat şeful BCR.
Măsurile necesare pentru a schimba situaţia şi a avea un volum mai mare de investiţii publice şi private în agricultură sunt şi de natură legală. "Este esenţial ca România să reuşească să atragă programe de parteneriat public-privat în domeniul infrastructurii, pentru a asigura succesul în acest domeniu", a precizat Dominic Bruynseels.
Un alt domeniu care necesită investiţii este cel al energiei, inclusiv facilităţile de distribuţie pentru România şi pentru a asigura exportul, a afirmat şeful BCR.
"Un sector pe care îl consider foarte important pentru viitorul României este cel al energiei verzi", a adăugat Dominic Bruynseels.
Şeful BCR a subliniat că, pentru ca România să devină o destinaţie mai atractivă pentru investiţii, trebuie realizate în continuare prevederile acordului cu FMI. Pentru a schimba profilul economiei de la una de consum, cum a fost în trecut, sunt necesare investiţii străine, dar "debutul acestei activităţi în primele luni ale anului 2011 sunt un început destul de lent al procesului", a apreciat Dominic Bruynseels.