La începutul anului trecut, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut o declarație triumfală. El a proclamat că anul 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, va atrage un milion de turiști străini.
În ciuda acestui anunț optimist, reprezentanții industriei ospitaliere au exprimat îndoieli. Ei au subliniat că capacitatea hotelieră nu este suficientă pentru o asemenea avalanșă de turiști.
Statistica contrazice afirmațiile triumfaliste ale lui Dominic Fritz
Acum, statistica pare să confirme aceste preocupări.
Potrivit datelor oferite de Direcția Regională de Statistică și preluate de Ziua de Vest, evenimentul TM-2023, care a beneficiat de un sprijin financiar de aproape 30 de milioane de euro din partea guvernului și a forurilor europene, a fost considerat un eșec în atragerea turiștilor.
În perioada ianuarie-octombrie 2023, au vizitat Timișoara doar 290.232 de turiști. Această cifră este departe de așteptările inițiale ale primarului care visa la un milion de turiști.
Doar 290.232 de turiști au vizitat Timișoara
Această situație a ridicat întrebări cu privire la eficiența cheltuielilor. Trebuie menționat, în context, că s-au investit peste o sută de euro pentru fiecare turist străin, sumă care ar putea depăși impactul generat în sectorul HORECA.
“Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, a fost un eșec total din perspectiva atragerii turiștilor, români sau străini.
Zecile milioanelor de euro cheltuite pentru promovarea și organizarea evenimentelor din cadrul TM 2023 au adus în Timiș, în perioada ianuarie-octombrie 2023 (conform ultimelor date oferite de Direcția Regională de Statistică), 290.232 de turiști. Milionul de turiști care se lăuda primarul Dominic Fritz la începutul anului s-a dovedit greu de atras”, a menționat sursa citată.
Edilul Timișoarei aștepta între 500.000 și 1.000.000 de persoane
Amintim că în luna februarie a anului trecut, primarul Dominic Fritz a avansat o cifră enormă a turiștilor străini care vor ajunge la Timișoara. El a subliniat așteptările pentru anul 2023. El a menționat că orașul se pregătește să primească un public cuprins între 500.000 și 1.000.000 de persoane.
Edilul a evidențiat atunci rolul istoriei diversificate, al inovației și al curajului orașului Timișoara. El a ținut să-l prezinte drept un exemplu pentru Europa. Acesta a subliniat că prin intermediul culturii și artei, orașul poate împărtăși povestea sa și, astfel, poate aduce un nou accent asupra rolului acestei regiuni din Europa de Est și al României în construcția europeană.
Primarul a rememorat parcursul orașului în perioada 2015-2016, când și-a exprimat intenția de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul cultural al acestui eveniment, conform lui Fritz, implica cheltuieli de 44 de milioane de euro de la început. Acestea includeau și perioada de pregătire.
O sumă de 40 de milioane de euro proveneau de la cei trei finanțatori publici (Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii). Alte 4 milioane de euro erau atrase de la finanțatori privați.