Astfel, primul an al lui Felipe al VI-lea în calitate de rege al Spaniei va coincide cu primele două faze de aplicare a reducerii impozitelor pe venit şi pe profit, două dintre cele mai importante impozite ale sistemului, care au crescut mult pe durata actualei legislaturi.
După 50 de creşteri impozitare aplicate între 2012 şi 2013, Ministerul spaniol al Finanţelor consideră că de acum economia a început să-şi revină suficient, astfel că există o marjă pentru aplicarea unor reduceri impozitare concrete. Încasările la buget vor continua să crească, întrucât, atâta vreme cât economia îşi revine, se vor extinde bazele de impozitare indirectă.
Cele şapte niveluri de impozitare a veniturilor – de la minim 24,75% la maxim 52% – se vor reduce la cinci, iar angajaţii vor percepe reţineri mai mici la salariu, în special la cele medii şi joase, adică cele ale majorităţii contribuabililor. Cei care câştigă sub 1.000 de euro pe lună nu vor plăti impozite, iar nivelul maxim va fi de sub 49%. Noua impozitare pe venit se va schimba în două faze – în 2015 şi 2016 – şi va avea un impact de aproximativ 4,9 miliarde de euro, potrivit cotidianului spaniol.
Impozitul pe profit pentru societăţile comerciale va trece de la 30% la 25% în două faze, tot în următorii doi ani. În plus, autorităţile vor introduce şi un impozit de 15% timp de doi ani pentru noile companii care angajează personal. Impactul bugetar va fi, în acest caz, de aproximativ 2,6 miliarde de euro.
Guvernul a exclus noi modificări ale principalului impozit indirect – TVA – precum şi ale accizelor la tutun şi alcool, deja majorate în 2011 şi 2013.
Sursa: Agerpres