Donald Trump a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2024 din SUA

Donald Trump și-a anunțat a treia candidatură consecutivă la prezidențiale, într-o încercare extrem de rară a unui fost lider american de a recuceri Casa Albă după ce a pierdut alegerile. Discursul, care a durat mai mult de o oră, a fost în mare parte un amestec de lăudăroșenii cu privire la palmaresul său prezidențial și atacuri la adresa primilor doi ani de președinție ai lui Joe Biden.

„Suntem o națiune în declin. Suntem o națiune care eșuează pentru milioane de americani”, a declarat Trump într-un discurs ținut la clubul său privat din Florida, atacând bilanțul președintelui Joe Biden în primii doi ani de mandat. „Mă voi asigura că Joe Biden nu va primi încă patru ani”.

Trump a depus actele la Comisia Electorală Federală în cursul nopții de marți spre miercuri, în care s-a declarat candidat la președinție și a înființat un nou comitet de campanie.

„Această campanie va fi despre probleme, viziune și succes, și nu ne vom opri, nu vom renunța, până când nu vom atinge cele mai înalte obiective și nu vom face țara noastră mai mare decât a fost vreodată”, a spus Trump.

Trump abia a menționat cursa prezidențială din 2020 și nici nu a adus în discuție cele două procese separate de destituire a sa, primul pentru că a folosit ajutorul extern al SUA într-un efort de a șantaja Ucraina pentru a investiga familia Biden, iar al doilea pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Donald Trump a cerut „curățarea putregaiului și a corupției din Washington”

În loc să se oprească asupra perioadei în care a fost în funcție, discursul de marți al lui Trump a reluat în multe privințe discursurile sale din campania din 2016, descriind o imagine distopică a Americii ca o națiune falimentară, devastată de infracțiuni violente în timpul „unei perioade de durere, greutăți, anxietate și disperare”.

Trump a spus că „cea mai gravă amenințare la adresa civilizației noastre” este ceea ce el a numit „înarmarea Departamentului de Justiție și a FBI-ului”, care investighează în prezent modul în care a gestionat documentele clasificate și rolul său într-un efort masiv de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 și de a împiedica Congresul să certifice victoria lui Biden.

El a cerut „o revizuire de sus în jos și o curățare a putregaiului și a corupției din Washington, D.C.”.

Trump a mai spus că va cere o nouă serie de restricții electorale, printre care să ceară doar buletine de vot pe suport de hârtie, să le permită alegătorilor să voteze doar o zi, să ceară un act de identitate cu fotografie pentru a vota și „toate voturile să fie numărate până în noaptea alegerilor”.

„Voi face treaba asta”, a spus el. „Este o treabă foarte personală pentru mine. O iau foarte personal”.

Cu toate acestea, în America, votul este gestionat de state, și nu de guvernul federal. Chiar dacă Trump ar fi președinte și ar avea sprijinul unui Congres republican, el nu ar putea schimba modul în care statele individuale conduc alegerile.

În timpul ciclului electoral din 2022, Trump a promovat și a făcut donații unui grup de candidați care negau alegerile din 2020 în statele în care se desfășoară alegeri și care candidau pentru funcții de supraveghere a alegerilor din statele lor. Cursele au avut loc în Michigan, Arizona, Minnesota și Nevada și fiecare dintre candidații lui Trump a pierdut.

Fostul președinte american și-a ignorat consilierii și foștii consilieri

Lansându-și campania acum, la doar o săptămână după ce republicanii au pierdut alegerile cheie de la jumătatea mandatului, Trump a respins, de asemenea, sfaturile actualilor și foștilor consilieri care l-au avertizat să nu se declare candidat la președinție atât de curând după o înfrângere a partidului său.

Depunerea lui Trump la F.E.C. a creat organizația Donald J. Trump for President 2024 și a lansat oficial alegerile primare republicane prezidențiale din 2024, o competiție în care dinamica s-a schimbat dramatic în ultima săptămână.

Înainte de marțea trecută, Trump, în vârstă de 76 de ani, era liderul incontestabil în competiția pentru nominalizarea partidului său, sondajele arătând că sprijinul fostului președinte în rândul alegătorilor republicani era în medie cu peste 20 de puncte procentuale peste cel mai apropiat rival al său, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis.

Dar asta a fost înainte ca DeSantis să câștige realegerea cu o marjă extraordinară de 19 puncte, electrizând republicanii la nivel național și oferind partidului un punct luminos într-o zi în care democrații au câștigat cele mai multe dintre principalele curse pentru Senat și guvernatori.

Acum, unele dintre primele sondaje postelectorale realizate de YouGov arată că DeSantis a luat un avans față de Trump.

Guvernatorul din Florida s-ar fi întâlnit cu donatori și ar fi început să își asambleze propria campanie prezidențială pentru a-l provoca pe Trump la nominalizarea republicană.

„Abia am început să lupt”, le-a promis DeSantis susținătorilor în discursul său de victorie pentru realegere, scrie CNBC.

Joe Biden a reacționat la anunțul lui Donald Trump

După ce Donald Trump și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024, actualul președinte american, Joe Biden, a publicat pe contul său de Twitter un mesaj cu privire la anunțul acestuia.

Locatarul de la Casa Albă s-a mulțumit cu un mesaj extrem de scurt cu privire la fostul președinte american, spunând ”Donald Trump a dezamăgit America”.

În același mesaj, președintele american a inclus și un videoclip în care a atacat rezultatele administrației Trump. Joe Biden a scos în evidență probleme din domeniul economic, probleme cu privire la locurile de muncă și probleme în ceea ce privește asistența medicală.

De asemenea, locatarul de la Casa Albă a mai precizat că predecesorul său a ”atacat drepturile femeilor” și a ”incitat la violență”.