Donald Trump are de înfruntat 37 de acuzații legate de manipularea necorespunzătoare a documentelor clasificate. El va compărea marți în fața unui tribunal, fiind acuzat de reținere de informații privind apărarea națională, secrete nucleare și obstrucționarea justiției.
Donald Trump a scos zeci de cutii cu documente de la Casa Albă
Fostul preşedinte Donald Trump se confruntă cu 37 de acuzaţii în legătură cu infracţiuni legate de manipularea necorespunzătoare a unor documente clasificate, potrivit actului de acuzare desecretizat vineri, care arată că fostul şef al Casei Albe păstra acasă, printre altele, secrete nucleare, un „plan de atac” al Pentagonului, detalii despre o operaţiune secretă, multe dintre aceste dosare fiind depozitate în baia reşedinţei sale private Mar-a-Lago din Miami, Florida, relatează BBC şi Associated Press.
Donald Trump va compărea marţi în faţa unui tribunal federal din Miami în legătură cu acest dosar federal legat de documentele secrete. Rechizitoriul – un document care detaliază acuzaţiile care i se aduc – a fost desigilat vineri de Departamentul de Justiţie al SUA şi arată că fostul preşedinte se confruntă cu 37 de capete de acuzare pentru reţinerea de informaţii privind apărarea naţională, secrete nucleare şi obstrucţionare a justiţiei.
31 dintre cele 37 de capete de acuzare se referă la reţinerea intenţionată de informaţii privind apărarea naţională, în conformitate cu Legea spionajului.
Actul de acuzare făcut public de tribunalul federal din Florida susţine că Donald Trump a scos în mod necorespunzător zeci de cutii de la Casa Albă pentru a le duce la Mar-a-Lago, multe dintre ele conţinând informaţii clasificate. Aceste documente clasificate au fost păstrate apoi în baia şi în duşul de la proprietatea sa din Florida, precum şi în diverse alte locaţii, care includ o sală de bal, o magazie, un birou şi un dormitor.
Cel de-al treilea punct din rechizitoriu îl acuză pe Trump că a stocat „informaţii privind capacităţile de apărare şi armament atât ale Statelor Unite, cât şi ale unor ţări străine”. Documentele includeau, de asemenea, „programe nucleare ale Statelor Unite, vulnerabilităţi potenţiale ale SUA şi ale aliaţilor săi în faţa unui atac militar” şi „planuri pentru posibile represalii” ca răspuns la un atac străin.
Aproape 13.000 de documente, confiscate
Procurorii au precizat că „zeci de mii de persoane” au vizitat „clubul social activ” de la Mar-a-Lago între sfârşitul preşedinţiei lui Trump, în ianuarie 2021, şi percheziţia autorităţilor, din august 2022, când au fost confiscate circa 13.000 de documente. Cu toate că reşedinţa sa a fost atât de frecventată, Trump a stocat documentele „într-o sală de bal, o baie şi un duş, un spaţiu de birou, dormitorul său şi o cameră de depozitare”.
Actul de acuzare făcut public vineri conţine inclusiv fotografii ale diferitelor încăperi unde sunt îngrămădite cutii pline cu documente.
De asemenea, actul de acuzare desecretizat vineri descrie şi două circumstanţe în care Trump ar fi făcut dezvăluiri şi ar fi arătat documente altor persoane.
Într-una dintre aceste ocazii, în cadrul unei întâlniri cu un scriitor la clubul său de golf Trump National Golf Club din Bedminster, New Jersey, Trump a descris planul imaginat de oficialii federali în cazul unui atac împotriva sa şi ar fi recunoscut că ştie că informaţiile „sunt încă secrete”.
Niciuna dintre persoanele prezente nu deţinea autorizaţie de securitate, precizează rechizitoriul. Trump a arătat şi a descris un „plan în caz de atac” despre care a spus că a fost „pregătit pentru el de către Departamentul Apărării şi un înalt oficial militar”. Trump le-a spus apoi persoanelor respective că planul era „strict confidenţial”, „secret” şi a adăugat că „în calitate de preşedinte ar fi putut să-l declasifice”.
Într-o întâlnire ulterioară cu un reprezentant al comitetului său de acţiune politică, Trump a afişat „o hartă clasificată legată de o operaţiune militară”, recunoscând că „nu ar trebui să i-o arate reprezentantului şi că acesta nu ar trebui să se apropie prea mult”, au declarat procurorii.
Securitatea națională a SUA, pusă în pericol
Cheia acuzaţiilor aduse lui Trump este sugestia că stocarea de către acesta a unor documente strict secrete ar fi putut pune în pericol securitatea naţională a Statelor Unite, subliniază BBC.
Acuzarea susţine că astfel de documente au fost păstrate timp de mai bine de un an în clubul social din Florida, cu sute de membri şi 150 de angajaţi, şi că documentele au fost depozitate – în diferite momente – într-o sală de bal, într-o baie, într-un birou şi într-un dormitor din proprietatea de la Palm Beach.
Clubul Mar-a-Lago al lui Trump „nu era o locaţie autorizată” pentru „depozitarea, posesia, examinarea, afişarea sau discutarea” de documente clasificate, se arată în rechizitoriu. Actul de acuzare arată că Trump că a scos în mod necorespunzător zeci de cutii de la Casa Albă pentru a le duce la Mar-a-Lago, multe dintre ele conţinând informaţii clasificate.